Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt Waltic om två år

Annons

600 författare och översättare tackar för sig. Waltic är över, men redan nu utlovas en ny kongress om två år.
– Författarförbund och organisationer runt om i världen står i kö för att organisera nästa Waltic. Som det ser ut i dag hålls nästa kongress 2010, säger Mats Söderlund, ordförande i Waltic och Sveriges Författarförbund.
Waltic, Writers’ and literary translators’ congress, som arrangeras av Sveriges Författarförbund, har lockat en illuster skara översättare och författare till Folkets hus i Stockholm. Bland de medverkande märktes namn som Nawal El Saadawi, Taslima Nasrin, Assia Djebar och från svenskt håll Henning Mankell och Horace Engdahl.
Det främsta målet med kongressen har varit att markera litteraturens värde och att samla författare och översättare som annars inte har möjlighet att mötas. Ett delmål har varit att ställa samman en resolution om vikten av att öka yttrandefriheten och läskunnigheten i världen, samt att stärka upphovsrätten. På onsdagseftermiddagen hade den skrivits under av 358 personer.
– Vi hoppas på fler underskrifter. Det är viktigt att vi har kunnat formulera vad vi vill jobba med för världens ledare. Vi kommer att skicka den till alla regeringar och parlament, FN:s generalförsamling samt till alla författarförbund och översättarorganisationer i världen, säger Mats Söderlund.
Han är framför allt nöjd med att kongressen har fungerat som mötesplats och arena för deltagarna.

– Två saker. Vi skulle ha haft mer tid och mer pengar. Det har vi nästa gång. Det har varit svårt att förklara vad Waltic är och vad vi ska göra och därför har det varit en lång process att samla ihop pengar. Nu har vi visat konkret vad Waltic är, då blir det otroligt mycket enklare, säger Mats Söderlund.


(TT Spektra)

Mer läsning

Annons