Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och varmt välkommen Berglund

/

Annons

I Jessika Berglunds debutroman händer plötsligt kärleken. Det handlar om två som länge funnits i varandras liv, från början som lekkamrater. De är redan viktiga för varandra när något förändras och blickarna möts på ett nytt sätt.

Anneli, lärare med katt och hus vid en sjö, vågar varken ta emot eller ta för sig. Hon blir stum och vänder sig bort för säkerhets skull. Kanske har hon missuppfattat situationen? Kanske var det bara hon som öppnades in till kärnan och förvandlades från vän till en som älskar?

Det blev då Annelis projekt att trycka ned kärleken, sluta törsta, bli frisk och immun. Hon vill igen bli en människa som vet var hon börjar och slutar.

Att vännen heter Cecilia är inte problemet, vare sig för Anneli eller för hennes omgivning. Problemet är snarare Annelis vana vid ensamheten och hennes rädsla för starka, djupa känslor.

Det farliga djupet och konsten att hålla sig flytande är vad Anneli som berättare hela tiden återkommer till i en lättbegriplig och effektiv symbolik. ”Simtag” heter ju romanen och det simmas ivrigt bland snärjande vattenväxter och över dyiga bottnar. Simturerna väcker kärlek och lindrar den. Simturer i mörker berättar om svårigheten att orientera sig och behärska sin rädsla.

Jessika Berglund låter Anneli treva sig fram till de rätta orden. Hon tillåter sin hjältinna att mycket sensuellt beskriva sjövattnets väg från Cecilias hår och ned längs huden. Anneli vet att hon är förälskad, men vad är det, mer än en rörelse inuti henne själv?

”Det hände faktiskt ingenting”, försöker hon trösta sig med. Men ändå, det bruna vattnet ”tvättade bort all min erfarenhet, allt mitt vuxna liv. Mitt jag, den säkra och självständiga. Hela den Anneli som klarat sig själv sköljdes ur och kvar blev bara jag, med ny oskuld.” Plötsligt är hon en kontur i väntan på att fyllas i. Hon blir oväntat en orörd, men månaderna går.

Det finns säkert läsare som tröttnar på Annelis introspektion, men jag är lycklig över att ha fått läsa denna långsamma, lyriska kärlekssaga, så romantiskt kryddad av årstidernas blommor och dofter, och med en så realistisk kärlekens hinderbana, inte så mycket mellan människor som inom var och en.

Jessika Berglund, född 1964, har tidigare skrivit för barn och illustrerat egna och andras böcker. Hon får nu hälsas varmt välkommen i en för henne ny genre. 

 

 

Annons