Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odågor i Edinburgh

/

Femåriga skotska underbarnet Bertie spelar saxofon, läser poesi och studerar italienska. Dagispersonalen vägrar dock inse hans genialitet. De tycker att Bertie är en odåga som klottrar på toalettväggen. Även om de lyckligtvis inte begriper betydelsen; eftersom han skriver på italienska att dagisföreståndaren är en kossa.

Annons

Bertie sätter även eld på pappas exemplar av The Guardian – medan pappa håller i den. Men det är inte förrän grabben vrålar (på italienska) att han inte vill spela saxofon och studera utländska språk längre som hans mamma blir lite irriterad, fast mest på dagispersonalen.
Berättelsen om Bertie är ett delikat mord på överambitiösa vänsterintellektuella föräldrar, utfört av Alexander McCall Smith i hans senaste bok översatt till svenska.
McCall Smith känns igen som författaren som populariserat vetenskapen praktisk filosofi genom sin varmt humoristiska romanserie om Damernas detektivbyrå.
En osannolikt produktiv man. Han har dessutom skrivit rader av barnböcker och påbörjat ytterligare tre romanserier inom bara ett par år.
Alldeles ny för svenska läsare är "Livet på Scotland Street 44", också adressen där lille Bertie bor.
Boken utgör första delen i The 44 Scotland Street Series – ursprungligen publicerad som följetong i tidningen The Scotsman och ett slags kollektivroman om människor i McCall Smiths hemstad Edinburgh och med samma vardagsfilosofiska anslag som blivit hans signum.
Både fiktiva personer (Bertiepojken) och faktiska personer som McCall Smiths författarkollega Ian Rankin uppträder. Kanske också några lätt förklädda lokala kändisar, till extra förtjusning för Edinburghborna.
"Livet på Scotland Street 44" är säkert ljuvlig som edinburghiana.
Däremot överraskar det mig att finna så mycket personliga aversioner, bildningssnobberi, konservatism och ja till och med biologism. Roande läsning. Absolut. Men vi har inte riktigt samma världsbild, den förfinade McCall Smith och jag.
Utgåvan innehåller små illustrationer (fula). Den är dåligt korrekturläst.

Mer läsning

Annons