Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överårig singel får respekt

/

En ensamstående kvinna försvinner. Polisen bryr sig inte: hon fick väl för sig att åka iväg på charterresa. Men kvinnans syster är orolig. Claire skulle ha ringt.

Annons

Den pensionerade kriminalkommissarien Frank Elder tar sig an fallet. Och finner att det liknar hans första uppdrag tio år tidigare, ett kvinnomord som förblivit olöst.

”Genom ljus och mörker” (intetsägande titel) är en slarvigt översatt engelsk deckare, författaren John Harveys tredje i serien om enslingen Elder. Men Harvey har klass. Hans böcker är socialrealistiska och intensivt spännande utan att vara spektakulära.

Miljön är ett grått Nottingham. Jämfört med andra brittiska deckare läggs dock mindre vikt vid den specifika platsens atmosfär och mer vid utsatta människors situation.

Den här gången visar författaren sin lågmälda omsorg om ensamma medelålders kvinnor.

Här finns Elders exfru som tar sig en och annan drink för mycket. Och Elders kommissariekollega Maureen som känner sig för gammal för att ragga på krogen men inte är för gammal för att drabbas av slippriga kommentarer.

En tredje medelålders yrkeskvinna utnyttjas av en arrogant skitstövel till älskare. En fjärde singel har nätdejtat okända män – och mött ett bittert öde.

Så. Är detta framtiden som väntar Elders egen vackra 18-åriga dotter?

Kvinnobilderna gör oväntat boken till en försiktig studie av en grupp som brukar få vara ganska osynlig i samhället.

Mer läsning

Annons