Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petters bibel är här

/
  • INspirerande. Petter Alexis Askengrens självbiograf ”16 rader”  kan vara nyckeln till en skattkista av intelligenshöjande litteratur!

Kärleken till språket glöder i rapparen Petters självbiografi som kommer ut i dag. Ingen nutida svensk artist har gjort något liknande, anser kultursidans recensent som utdelar vansinnigt mycket beröm.

Annons

De mest intressanta självbiografier och biografier om och av musikartister är de som tar ett steg ut ur den ram som oftast är norm.

Ta Talking Heads frontman David Byrne. Hans The ”Bicycle Diaries” liknar inget annat. Från cykeln han alltid tar med sig på turnéerna skildrar han de städer Talking Heads har besökt och beskriver därigenom en värld i förändring, hur vissa städer förfaller medan andra utvecklas. Det är en fascinerande titt in i Byrnes huvud. Corey Taylor från Slipknot argumenterar i ”Seven Deadly Sins” för sin teori om att dödssynderna bara är små personlighetsskavanker, garnerar argumenten med skildringar ur sitt liv och gör en helt ny lista på dödssynder.

Lika fascinerande.

Och nu har Sveriges mest framgångsrike rapartist, Petter, gjort samma sak. Hans ”16 rader” är mycket mer än en bok där han har valt ut texter från sin karriär som tog fart 1998. Det är historierna bakom sångtexterna som gör Petters bok så otroligt inspirerande. Hur han, som definitivt inte fixade svenskalektionerna i plugget ett antal år senare står med en Grammis i handen för bäste textförfattare.

I hiphopen är det oftast sexton rader i versen, sexton rader där tuffhet, streetsmartness, samhällskritik och vänhyllningar gärna ska harmoniera med varandra. Det är Petters beskrivning hur han skapat de där raderna som gör hans inre resa så intressant. Hur han som inte var klassens ljus plötsligt blir litteraturintresserad och väver in Kafka, Steinbeck, Voltaire, grekisk mytologi och annat i stenhårda texter om kröka, droger och kärlek. Hans sinne för detaljer gjorde också att svensk hiphop i en sång som Gryning fick en motsvarighet till 60-talets finaste Stockholmsskildring, ”Sakta vi gå genom stan”.

Kärleken till det svenska språket är så uppenbar här, den glöder i mörkret som en fyr för alla de som har problem i skolan. Och Petter var en av dom, en ganska hopplös typ som via rytmiken i rappandet tog sig in i det svenska språket, öppnade upp sig, vågade släppa fram sina inre känslor och ”växte upp”.

Hur pass bra Petters texter verkligen är finns det en fin anekdot om i Jan Gradvalls förord: ”Daniel Adams-Ray berättade att när han i årskurs 9 på sin skola hade en uppgift i creative writing så tog han Petters raptext från ’Fäller en tår’, lämnade in den till sin lärare och påstod att han själv skrivit den. Daniel fick MVG.”

Den texten skrev Petter 1998.

”16 rader” är så mycket mer än en självbiografi.

Det här kan vara den bok som faktiskt kan göra skillnad i landets klassrum, det här kan vara nyckeln till en skattkista fylld av intelligenshöjande litteratur, det här kan vara vattendelaren där du, som skoltrött tuffing, faktiskt kan välja vilken av livets vägar du kommer att gå och hitta din inre harmoni.

Petter visar med ”16 rader” att det alltid finns hopp om förändring till det bättre.

Som inspiration för andra har ingen nutida svensk artist gjort nåt liknande. ”16 rader” är en bibel. Och Petter är ett jävligt coolt helgon.

Erik Süss

Mer läsning

Annons