Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ren och skär berättarmagi

Annons

Det finns ett slags romaner som är så överraskande unika och samtidigt klockrent självklara att man bara läser och läser medan man häpnar och tänker ”Just precis så!”. Som Yann Martels ”Berättelsen om Pi”, John Ajvide Lindqvists ”Låt den rätte komma in”, Bernard Schlinks ”Högläsaren”.

Till den raden vill jag foga Lloyd Jones ”Att tro på mister Pip”, roman nummer sju av denne femtiotreårige Nya Zeeländare som slagit igenom internationellt först med denna bok. Undra på det: ren och skär berättarmagi.

”Att tro på mister Pip” utspelar sig på en lika paradisisk som fattig och krigshärjad ö någonstans öster om Nya Guinea. Berättare är trettonåriga Matilda som med storögd nyfikenhet skildrar livet i den isolerade lilla byn vid havet som i princip saknar vuxna män. Antingen jobbar männen utomlands, som Matildas far, eller så har de anslutit sig till rebellstyrkorna.

Ett notabelt vuxenundantag bor dock kvar i byn, den underlige Mr Watts, en vit man, en främling. Ingen vet särskilt mycket om honom förrän han tar över när byns lärare försvinner.

Mr Watts är dock ingen lärare, gör istället bara vad han kan. Han undervisar barnen – medan kriget pågår – genom att högläsa Charles Dickens romanklassiker” Lysande utsikter”.

Absurt? Ja. Krystat? Inte för ett ögonblick.

Lloyd Jones uppfinner om inte hjulet så litteraturen på nytt. Romanen är en lovsång till fantasin och till litteraturen som överlevnadskonst. Likväl är boken motsatsen till förnumstig och sötsliskig.

Vad som inledningsvis framstår som charmerande humoristiskt får under hand allt mer svärta och djup, i takt med att Matilda själv mognar och upptäcker det obegripliga: mänsklig ondska. ”Att tro på mister Pip” formar sig allt mer till en ond, ond saga. Men trots allt, liksom andra stora sagor, rymmer boken något mer, något annat, något större: livet självt.

Utan att avslöja för mycket kan man säga att Matilda mot alla odds reser sig ur askan som en annan fågel Fenix. En sak till: hennes skönhet saknar motstycke. n

Annons