Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vänligt av Alex Schulman

/

Annons

Alla vet redan att Alex Schulman har kommit ut ur sin arroganta bloggargarderob och visat sig vara en kärleksfull son som nu gett sitt ömsinta bidrag till den växande litterära pappa-genren.

”Skynda att älska” heter boken. Den handlar om hans far Allan, som var en känd tv-producent på sin tid, och om livet i en familj där fadern blir gammal och sjuklig när sönerna ännu är mycket unga. Faderns skröplighet skapar rädsla hos Alex: tänk om han inte orkar och tänk om han dör snart.

Och det gör pappa, han dör när Alex är 27 år gammal. Sonen kapslar in sin sorg, stänger till om alla minnen och känslor, och fortsätter sitt liv med arbete och nöje som om barndomen vore ett avslutat kapitel.

Det är den inte. Med tiden inser han det, söker upp en terapeut och börjar sin minnesresa tillbaka. Boken följer färden. Den går främst till det värmländska torp där familjen Schulman tillbringade alla sina somrar. Där har Alex inte satt sin fot sedan fadern dog. Nu är han här igen, och minnena sköljer över honom.

Där är bastun som fadern lät bygga – på bryggan satt han gärna och tog en öl – och där är gräsplanen där han arrangerade den fotbollslek som skulle följa dem genom åren, Coca Cola Cup.

Där är faderns sovrum; på tapeten syns alltjämt skuggan av ett krucifix som fadern alltid hade med sig.

Undan för undan återvänder till Alex minnens från barndomsåren, lekar och samtal men också faderns vredesutbrott (han verkar ha varit rätt kolerisk) och konflikter mellan makarna Schulman. Dock är allt detta skildrat med lätt hand, lite på avstånd och sett genom ett starkt försoningsljus.

Må vara att Allan Schulman var en gammal far (57 när mellansonen Alex föddes), men han tycks ha varit mycket närvarande och mycket engagerad i sina söners liv. Olyckligtvis blev han tidigt sjuklig och hans sista år (han var 84 när han dog) var svåra både för honom och hans familj.

Men den smärta som detta kan ha vållat håller Alex Schulman ifrån sig. Han beskriver en rad besvärliga situationer men sällan sina motstridiga känslor inför dem.

”Skynda att älska” är välskriven, varm och vänlig. En bra början för författaren.

Jag väntar med intresse på den bok som ska komma när Alex Schulman vågar gå i tuffare närkamp med sig själv.

 

Annons