Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex utan mysbelysning

Annons

Köttet staplas i Kristofer Folkhammars roman ”Isak och Billy”, den nakna huden rullas ut metervis. Allting graviterar kring den fysiska relationen, knullet blir en kommatering i berättelsen om paret Isak och Billy. Romanen använder det omvända greppet som filmkonsten hade när den var blyg – istället för att visa allt i relationen fram till sovrummet, och väl där en diskret fade out, är eskapaderna i sängen huvudnumret och relationen ett för- och efterspel.

Litteraturåret 2011 inleds med några romaner som varsamt lägger ojämlika relationer på balansvåg: Veronica Malmgrens ”Gracie”, Jenny Diskis ”Till den skrivande kvinnans försvar” och, alltså, ”Isak och Billy”.

Isak är inåtvänd, självföraktande, knubbig, knepig; Billy är energisk, utlevande, muskligt vacker och enkel. De är två pusselbitsneuroser i kärlekens tusenbitare, och de spelar på varandras svagheter och styrkor, manipulerar känslornas kemi med en yrkesmans professionalitet. Billy söker någon att vårda, Isak söker någon, i sin ömklighet, att bli vårdad av. Men det parasitära förmildras av att utnyttjandet är ömsesidigt. Kärlekens rosaskimmer stänks ner av Folkhammar, som liksom glimtvis tänder ljuset och stänger av musiken under kvällens sista tryckare.

Allt är inte kött och hud, kärleken och människorna finns där, men de kommer inte fram utan ansträngning. Författaren projicerar sin berättelse mot nakna kroppar, och väljer laboratoriets kalla sken framför softad mysbelysning, där sexet får utgöra den centrala metaforen. Sex är svårt att skriva, och inte heller Folkhammar krånglar upp denna gordiska knut, men homosexets alltjämt normprovocerande effekt ursäktar ännu en tröttsam rumpa uppkörd i läsarens ansikte.

I Svensk Bokhandel nämner författaren Eli Levén som en av inspirationskällorna, och jag håller – trots mina invändningar – hans roman från förra året högre än ”Isak och Billy”, som slinker förbi snabbt utan att stanna vid min perrong.n

ny bok

Kristofer Folkhammar

”Isak och Billy”

(Natur och Kultur)

Mer läsning

Annons