Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräm oss igen, Ajvide!

/
  • HÄPEN ÖVER FRAMGÅNGARNA. John Ajvide Lindqvist började som magiker och trollkarl och är nu Sveriges mest kände skräckförfattare. ”Jag är så förvånad över att det gått så bra, att jag kan leva på att hitta på grejer”.

Annons

När han inte var helt nöjd med slutet i de två filmversionerna av ”Låt den rätte komma in”, skrev han en ny novell, ”Låt de gamla drömmarna dö”. Så heter också John Ajvide Lindqvists nya textsamling där han bland annat låter drottning Silvia sova i ett badkar med formalin.

Boken, eller uppsamlingsheatet, som han själv kallar det är full av de tvära kast som verkar beskriva John Ajvide Lindqvist ganska bra. Där finns ratade sketcher från tv-serien ”Reuter och Skoog”, där finns hans fyra år gamla sommarprogram, späckat av humor och egentligen en enda lång kärleksförklaring till frun Mia. Men i noveller som ”Tindalos” och ”Elda telefonkataloger” är han också lika skräckframkallande otäck som i sina romaner.

– Egentligen började det med att jag ville skriva novellen ”Låt de gamla drömmarna dö”, som ett svar på filmerna. Medan jag höll på med den kom jag på att den kunde vara toppnummer i den här samlingen, säger John Ajvide Lindqvist.

Den före detta trollkarlen och ståupparen tycker att det trots allt finns humoristiska stråk i de böcker han skriver och han säger att han är ”ganska skämtsam till vardags”.

– Nästan alltid blir jag förvånad när jag börjar skriva en berättelse och de blir mörkare och mörkare, nästan mot min vilja. Det är för att jag alltid lyckas glömma bort att den typen av extrema händelseförlopp som jag vill skildra, de bilder jag har, de kräver mycket obehagligheter människor emellan för att det ska bli rimligt.

Författaren ger ett tryggt och avslappnat intryck och precis som i radions sommarprogram lyfter han fram kärleken till sin fru som en mycket större anledning till att han mår bra och har ett gott självförtroende, än framgången med böckerna.

– Någon prestationsångest har jag inte. Jag har inte bilden av mig själv som betydelsefull utan jag bara kränger ut historier som en del till och med kan finna tröst i. Men i grunden sitter jag bara i mitt lilla hus och hittar på.

I vår eller framåt sommaren släpps ”Tjärven”, en ”riktigt slafsig zombiehistoria”, som ljudbok i mp3-format.

I sitt huvud har han två böcker till, böcker som ska skrivas. Den första har arbetsnamnet ”X” och handlar om ett antal människor med husvagnar och känslan i den ska utgå från låten ”I am just a girl” med Abba.

I den nya boken lär novellen ”En dag på slottet”, där Silvia, formalin och ett månatligt köttbyte ingår, få en del uppmärksamhet, som det mesta som rör kungafamiljen.

– Den föddes för att jag blev anlitad att skriva texter åt Mikael Persbrandt. Han skulle ha en soloshow, företagsgrejer och så. Jag träffade honom och han var väldigt oklar med vad han ville ha egentligen. Jag försökte och det blev inte bra, bland annat en grej där han skulle vara en vd som blev ett monster. I ren frustration skrev jag den här och allt rann ut i sanden. Jag tycker mycket om den, men äh, jag är inte känd på det viset, inte kommer någon att bry sig om den texten!

Martin Röshammar/TT Spektra

Mer läsning

Annons