Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-vinnare imponerar inte

/

Myten om att den stora succéromanen ligger och bidar sin tid i en byrålåda får en törn av ”Udda”, Sara Lövestams roman som vann Bok-SM tidigare i år. Berättelsen har sina förtjänster, men ingen som har ett manus i byrålådan behöver darra av jämförelseskräck.

Annons

Handlingen går inte att beskriva utan att låta som en parodi på ett brev till ungdomsprogrammet ”Bullen”. ”Hej Bullen, jag har ett problem. Jag tänder bara på amputerade kvinnor, och när jag äntligen hittade en sådan släppte mamma nyheten att hon kanske är min syster, och sedan snodde min lesbiska kompis henne.”

Min avsikt är inte att raljera med läsare som eventuellt har samma fetisch som huvudpersonen Martin, men Sara Lövestam verkar se sitt romanbygge som en tävling i det från normen avvikande, och i detta staplande havererar boken snart till en av de där Kanal 5-dokumentärerna om det kittlande udda.

Människorna i romanen är upptagna, absolut absorberade, med att vara udda, och de andra nyanserna som gör dem till människor skyms.

Bok-SM arrangerades av sajten Kapitel1.se och Piratförlaget, med ett utgivet manus som förstapris. Ett bra driv och en grovkornig men varm humor gör att man ändå förstår vad juryn hittade i ”Udda.”

Mer läsning

Annons