Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfavorit vann Augustpriset

/
  • KULTURSIDAN I MORGON: Därför är hans vinnarroman så storartad!Överväldigad. Steve Sem-Sandberg var märkbart tagen efter Augustgalan där hans bok ”De fattiga i Lodz” vann tyngsta klassen.

Årets stora Augustvinnare heter Steve Sem-Sandberg. Hans roman ”De fattiga i Lodz” vann priset i den skönlitterära klassen.

Annons

Sem-Sandberg var tungt favorittippad, men trodde inte själv på seger.

– Jag har tänkt på det här som en väldigt privat och viktig bok, men kanske inte en som skulle nå ut på det här sättet, sade han efteråt.

Steve Sem-Sandbergs ”De fattiga i Lodz” är en kollektivroman på närmare 700 sidor som utspelas i det judiska gettot i den polska staden Lodz under andra världskriget. I fokus för berättelsen står Chaim Rumkowski, en fabrikör och barnhemsdirektör i 60-årsåldern som av nazisterna utsågs till ledare för administrationen av gettot. Romanen ställer frågan hur långt människan kan anpassa sig innan hon säger nej, när punkten nås där även en förrädare tycker att ett skeende gått för långt.

– Den här boken var väldigt svår att skriva, man kan inte fuska om man ska nå den här känslan. Jag försökte verkligen komma nära inpå de människor jag beskriver, sade en märkbart tagen Steve Sem-Sandberg när han mötte presskåren på scenen efter ceremonin.

”De fattiga i Lodz” rör sig i en genre som få svenska författare känt sig mäktiga att tackla tidigare, och boken har rönt intresse även på den internationella marknaden. En unison svensk kritikerkår hyllade romanen när den gavs ut tidigt i höstas.

Steve Sem-Sandberg är 51 år gammal och är förutom författare även verksam som litteraturkritiker och översättare. Till hans mest kända romaner hör ”Theres” och ”Ravensbrück”.

Fackbokspriset tilldelades Brutus Östling och Susanne Åkesson för fågelboken ”Att överleva dagen”. Juryn ansåg att boken innehöll ”häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass” tagna av Östling, som ledsagades följsamt av kunniga och berättande texter av Åkesson.

– Jag busar lite grann i den här boken, den handlar om fåglar men så plötsligt så dyker det upp något annat, jag vill att läsarna ska vakna till, sade en upprymd Brutus Östling.

Barn- och ungdomsbokskategorin fick fyra vinnare: Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman stod alla bakom boken ”Skriv om och om igen”. Den beskrevs av juryn som en ”faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva”.

Det här var 21:a gången som Augustpriset delades ut. Galan arrangerades i Konserthuset i Stockholm och leddes av Kattis Ahlström.

Pristagarna väljs av tre elektorsförsamlingar bestående av totalt 63 bokhandlare, bibliotekarier, litteraturkritiker och andra som bedöms ha rätt kompetens.Priset består av en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor. Augustpriset är Svenska Förläggareföreningens bokpris.

Bland de nominerade i klassen skönlitteratur fanns författaren Per Agne Erkelius med rötter i Gästrikland, för romanen ”Hotel Galicja”.

Mer läsning

Annons