Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på tal om val

/
  • Fyll väggarna! Och gärna golvet också. Kulturkiosken i Gävle öppnar utställningslokalen för alla.

Annons

Den som vill bli klok som en tok av en bok ska läsa Carl Hamiltons och Ernst Billgrens ”Vad är politik – och 100 andra jätteviktiga frågor”. Nyutkommen i en faktaironisk pocketserie som enligt förlaget Langenskiöld blivit succé efter konstnären Billgrens första bok ”Vad är konst?” – såld i 35 000 exemplar.

Men lagom inför valet passar det förstås att bilda sig i ämnet politik. Fråga: ”Hur ska jag svara på en svår politisk fråga? Kort svar: Gör om den.”

Så kan det låta när Billgren och Hamilton går igång med sina lakoniska gymnastiska underhållningsövningar i retorik. Författarna ger även varje svar i längre version:

Varför lyssnar ingen på mina kloka argument i riksdagen?

Kort svar: Så illa är det inte. Tv-tittarna lyssnar. Framför allt noterar de hur du är klädd.

Långt svar: Riksdagen är en plats där ingen säger någonting och ingen lyssnar. Men det gör inget, för alla vet ändå hur de ska rösta.

Det politiska spelet kläs av utifrån ett marknadsföringsperspektiv, utan att alltför mycket tangera politikerförakt, kan man säga.

Roligt? Kort svar: Absolut.

Vad är Ernst Billgren? Kort svar: Smart.

Ytterligare böcker enligt samma koncept är ”Vad är sanning?”av Jonas Hallberg och kommande Billgrenuppföljaren ”Vad är konst II”.

BJ

Mer läsning

Annons