Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bättrar på sitt betyg i historia

/
  • Skriver historia.  ”Vi har en väldig kunskapsbas som det är vår skyldighet att förmedla och göra tillgänglig”, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.  I höst kommer de första delarna i ett nytt populärvetenskapligt verk om Sveriges historia.

För första gången på 40 år presenteras Sveriges historia i ett nytt populärvetenskapligt storverk, baserat på den senaste forskningen. Samtidigt gör Historiska museet en ny utställning och TV 4 en tv-serie.

Annons

– Sverige är förmodligen sämst i klassen. Hade det varit Norge, Danmark, Tyskland eller England hade det kommit åtminstone två eller tre sådana här verk under de här åren. Minst, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

Han är också huvudredaktör för det nya populärvetenskapliga verket ”Sveriges historia”, och dessutom programledare och sakgranskare i TV 4:s programserie med samma namn.

Den historieskrivning som nu presenteras är till stora delar helt ny för allmänheten i jämförelse med det verk som gavs ut av Bonniers på 1960-talet, framhåller Harrison.

Inget vetenskapligt verk om Sveriges historia kan förbigå varken Gustav Vasa eller digerdöden, men dagens forskning handlar till skillnad från 40- och 50-talets knappt alls om kungar och krig.

Sedan årtionden är socialhistoria en huvudfåra på universiteten.

Forskarna studerar exempelvis hur mycket makt en bonde hade, vad kvinnorna hade att säga till om i förhållande till sina män. I det första bandet av ”Sveriges historia” är ett helt kapitel vikt åt något så vardagligt som stenåldersmänniskans mat.

Men även angreppssätten på de vanliga historiska frågorna är annorlunda. Band två handlar om hur Sverige blev Sverige och Dick Harrison tror att vissa läsare blir förvånade.

– Det vanliga är att man söker sig tillbaka till en riksvagga, var det i Uppland eller Västergötland som Sverige grundandes? Man läser historien baklänges. Men så gör man inte längre, det är ett sätt att anpassa historien efter facit.

– Jag ser historien framlänges, om du hade levt för tusen år sedan hade du inte vetat att Sverige skulle komma att existera. Du hade levt i din bygd utan någon egentlig solidaritet med andra bygder. Du tänkte kanske på att sluta allianser, bygga nätverk. Ska vi förstå hur människor tänkte måste vi tänka bort slutresultatet.

Nya ”Sveriges historia” ges ut av Norstedts i åtta band, varav de två första är färdiga. Den massiva satsningen på bokband, en nyproducerad utställning på Historiska museet och därtill TV 4:s nya programserie förklaras med det stora svenska intresset för just historia. Ett intresse som var obefintligt under 1980-talet men som väcktes i början av 90-talet då folkhemmet fick sig några ”riktiga råsopar” som Dick Harrison säger. Till skillnad från övriga europeiska länder har svenskarna aldrig haft ett krig att förhålla sig till.

– Men när man säger att historie-intresset är stort i Sverige nu är det lite av en floskel. Det är fortfarande framför allt medelålders män som är intresserade. Och ska du sälja en bok bör den handla om andra världskriget, svensk stormaktstid eller medeltiden.

Mer läsning

Annons