Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tafsa på böckerna i morgon

/
  • Känns bra. Bokreatraditionen vägrar vika sig. Men bäst känner man in den i en riktig butik med riktiga böcker. Heja, alla lokala bokhandlare som kämpar på!

Fläskcarré och Johan Theorin på samma reklamblad, då vet man att det är bokrea.

Annons

Och det är trevligt. Att stå i storköpet och läsa baksidan på ”Paris Hilton – ett liv i rampljuset” istället för det finstilta på kexpaketet. Spår av nötter? Möjligen, men det ger åtminstone ingen anafylaktisk chock.

Tänkte på att bokhandlarna inte verkar ha några skyltfönster längre. Det kanske är meningslöst. Men bokreakatalogerna kommer i brevlådan fortfarande.

Varje år i 25 år har jag trott att jippot spelat ut sin roll. Inte en chans att jag går i gång längre. Som om jag förresten skulle vilja lägga en enda roman till mina högar av dåliga samveten.

Och ändå slår bokreasjukan till som dvärgbandmask. Farlig en viss period av året. Om man kommer i närheten. Och har man en gång drabbats är det kört för livet.

Det kostar ju så lite. Linda Skugges samlade krönikor – 19 kronor!

Lockvara, jag vet. Men Sonja Åkessons dikter fås också för en tjuga.

Om gamla tiders bokrea sägs att den var mer äkta. Restupplagor skulle bort för att göra plats för nya titlar.

Men bokköparnas intresse väckte förlagens profithunger och reans värde devalverades av en ocean av specialtryckta billighetsutgåvor.

Nu heter det att bokrean har återfått en del av sitt goda rykte. Man kan åter göra fynd. Och ja, det är verkligen billigt. Annat för 19 kronor: Anaïs Nins erotiska klassiker ”Venusdeltat”. Hyllade ”Utrensning” av Sofi Oksanen, kostar som en fika på stan.

Å andra sidan är böcker oförskämt billiga året runt och e-böckerna tar marknad. Kanske är detta sista bokrean, bloggade en kommunikationsstrateg 2009. Han hade definitivt för bråttom. Eller helt och hållet fel.

Även pappersböckerna har faktiskt produktutvecklats. Formgivningen har fått större betydelse. Pärmens struktur och omslagets bildspråk talar till både ögat och känseln.

Ett bra exempel är Lukas Moodyssons nya roman där boken yttre matchar innehållet så perfekt som om det vore textens utslitna hjärta. Fast den hittar man alltså inte på rean. Inte i år.

Jag tror inte omsorgen om ytan handlar så mycket om böcker som offer för prylfixering, utan är en ny insikt om den fysiska upplevelsens värde.

I smartphone eller läsplatta känns all information likadan i handen. Att inte vara få vara nära sin bok, är som att ha ett Skype-förhållande med sin darling borta i en annan världsdel.

Men det är en annan sak med bokrean också. Som också handlar om fysisk upplevelse. Trängseln bland bokborden. Stor läsglädje som plötsligt blir synlig. För visst sjutton läser vi. Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har sålt i över en halv miljon exemplar. Utan att vara en kriminalroman. Visst sjutton läser vi.

Årets bokrea är något utökad, enligt branchtidningen Svensk Bokhandel. Bokiakedjan erbjuder 982 titlar, Akademibokhandeln 900, medan en nätbokhandel som Adlibris har många tusentals titlar.

Rean startar i morgon med förmåner för morgonpigga. Att komma i pyamas redan vid midnatt ger rabatt om man bor i somliga städer.

Men de flesta shoppar förmodligen på webben numera. Jag fyndar ”Playground Sweden” – en bok om svensk gatukonst på adibris.com för 69 kronor. Och missar den exalterade stämningen.

Om jag vågade hoppas på att ”Playground Sweden” och inte enbart bokreainstitutioner som ”Blonde” fanns i bokhandeln i Gävle hade jag kanske till och med köat i nattlinne. Det kunde ha varit en sorts upplevelse.

Mer läsning

Annons