Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på refrängen

/

Björn Ranelids mamma arbetade i en köttaffär och pappan på tryckeri. Familjen bodde nära Hollywood, barackerna där Malmös fattigaste familjer trängdes.

Annons

På fritiden målade fadern landskap men hade inga kontakter i konstvärlden. Han förblev tyst i sin samhällsklass. Sonen menar att han själv klarat sig utan hjälp av inflytelserikt folk. Då glömmer han ju Augustpriset och andra utmärkelser.

I romanen ”Tyst i klassen!” har Ranelid vässat pappas pensel till en penna med bly i spetsen, skriver han. I varje bokstav lever fadern och ger blod och hjärtslag åt sonens berättelse om de tysta, nyktra människor som oftast glöms bort, medan grymma karlar visas i helfigur.

Till ledsagare i jakten på underklassen har Ranelid en skolkamrat. Han träffar som vuxen Kristina, intervjuar henne och skriver denna roman om hennes mor Karins hårda liv. Kristina adopterades av familjen och fick sex slarviga bröder, en suput till far och en ängel till mor. Mannens porträtt är bara skissat, som ett hotfullt muller, medan kvinnorna utarbetas till helgon som sätter upp stopphanden, även mot lärare. Kristina går till rektorn och rapporterar om vad som händer i klassrummet.

Ranelid förklarar flera gånger hennes exceptionella begåvning och mod med hennes annorlunda härkomst. Hon är ju egentligen en flicka med fina gener.

Flera gånger, ja. Predikofraser upprepas likt omkvädet i ett skillingtryck, ganska tröttsamt. Man undrar om han faktiskt inte har koll på mängden av omkväden?

Han kan göra lysande metaforer: Kärleken är världens mest spridda frimärke och den kommer med brev som många inte öppnar och läser. / Kärleken vänder upp och ner på världen som när barnen bakar sandslott med hink. / De möttes på sårkanten och delade hjärtslag.

Jag hade glädje av ”Lustmördarna” 2006, men den här romanen är bra seg. Ändå har Ranelid rätt i sitt löfte att figurerna kommer att leva i mig, som den förtvivlade pojken som tystade sig genom att skära av sig tungan.

Mer läsning

Annons