Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierpsförfattare vann på dialekten

/
  • Glad. Ann-Marie Wikander bor i Tierp men kommer ursprungligen från Härjedalen och skriver romaner på jämtska.

Ann-Marie Wikander från Tierp debuterade som författare för två år sedan med romanen ”Sigrid – röd som skam”.

Annons

I går belönades hon med Hedenvindpriset, en litterär utmärkelse som går till skribenter som verkar i den norrländska arbetarskildraren Gustav Hedenvind-Erikssons anda.

”Att jag skulle få ett litteraturpris. Det är helt otroligt!”, bloggar en otroligt glad Ann-Marie Wikander.

I sin roman berättar hon på dialekt, om ett kvinnoöde, och det är framför allt språket som vunnit gehör. Något som även tilltalade Arbetarbladets recensent Ulla Ejemar. En sympatisk och övertygande debut, tyckte hon. ”Ann-Marie Wikander har öra för dialogerna, för hur folk pratar och för detaljerna i vardagen”.

Det är ledamöterna i Gustav Hedenvind-Erikssons Stiftelse som delar ut Hedenvindpriset. Det sker årligen vid en minnesceremoni 17 maj på Skogskyrkogården i Stockholm där författaren ligger begravd, för att hedra minnesdagen av hans födelse.

Priset ska inte förväxlas med Hedenvind-plaketten som delas ut av Strömsunds kommun och Hedenvindsällskapet.

En fortsättning på ”Sigrid – röd som skam” (Ord & Visor förlag) ska komma i sommar, berättar Ann-Marie Wikander i sin blogg:

”Det känns helt fantastiskt. Jag hade väl för några år sen, absolut inga tankar på att jag skulle kunna ge ut en bok. Och nu är redan den andra på väg. Jag har just ikväll läst färdigt korrekturet. Sigrid – En skugga av blod, ska den andra boken heta. Det låter nästan som en deckare. Det som är så populärt. Men nån deckare är det inte. Men ändå ganska spännande. Om jag får säga det själv förstås.”

Här nedan publicerar vi Hedenvindstiftelsens hyllning till Ann-Marie Wikander.n

Mer läsning

Annons