Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdig kidnappning

/

Annons

Det är inte så ovanligt med kidnappningar som man kanske tänker. I Mark Billinghams nya bok på svenska, ”Begravd”, finns en hel men hemlig avdelning inom polisen som tar hand om kidnappningsfallen. De som händer fastän man inte hör talas om dem. Eftersom det ligger i sakens natur att sköta de där sakerna alldeles väldigt diskret.
Billinghams huvudperson, kriminalkommissarie Tom Thorne, brukar ju jobba med att lösa mord i vanliga fall. Men han har gjort sig lätt omöjlig i och med sin undercover-operation som uteliggare i förra boken och lånas nu tacksamt ut av sin chef för att bistå i ett kidnappningsärende.
16-åriga Luke Mullen sågs kliva in i en bil och sen dess är han försvunnen.
Inga krav på någon lösensumma har kommit och hemma i huset går hans föräldrar, den pensionerade polisbefälet och hustrun som på nålar. 

Tom Thorne är sitt vanliga ofinkänsliga jag och anar att det måste finnas nåt i familjens bakgrund som gjort att pojken försvunnit. Han klampar runt och ställer uppenbart obekväma frågor utan att ta nån hänsyn till de inblandade.
Samtidigt är det en mjukare kommissarie Thorne som skildras iden sjätte boken om honom. Han har ischias och sörjer sin far som omkommit i en brand och är samtidigt lite intresserad av den smarta kvinnliga kollegan på kidnappningsenheten. Han börjar bli äldre, helt enkelt. Börjar försonas en aning med världen. Det är rätt skönt. 

På samma sätt
är det rätt skönt att historien i ”Begravd” inte är sådär väldigt sensationell, så som Billinghams tidigaste böcker var med psykopater som opererade ansiktet och annat skumt. En pojke kidnappas, männskor dör, visst, men här finns ändå nån form av trovärdighet.
Och resultatet blir en helt ok kriminalroman.

Annons