Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnpannkaka

/

Liza Marklunds nya roman är en kidnappningsthriller. Terrorister vill ha 40 miljoner för att släppa en svensk konferensdeltagare som tillfångatagits i Östafrika vid Kenyas gräns till Somalia.

Annons

Även om man betalar har man inga som helst garantier för att inte få ett avskuret huvud i retur.

Liza Marklunds nya roman är också en Annika Bengtzon-historia. Den impulsiva och envisa kvällstidningsjournalisten Bengtzon uppträder för nionde gången sedan succédebuten i ”Sprängaren”. Den kidnappade svensken råkar vara hennes egen make Thomas. Vardagen rämnar.

Liza Marklunds nya roman är också en uppgörelse mellan gammalt och nytt på olika plan. Exempelvis medias roll. Kvällstidningsrävar konkurreras ut av webbredaktionerna och Bengtzon tvingas filma en bloggvideodagbok istället för att fila på ingresserna.

Liza Marklunds nya roman är också en beskrivning av effekterna av EU:s mur mot omvärlden. Stängda gränser. Vi innanför, ni utanför. En eskalerande situation med plundrade och härjade länder, flyktingtragik, pirater. Jag kommer att tänka på tv-dokumentären nyligen om hur Nigeria töms på sina oljetillgångar och lämnas åt sitt öde som miljökatastrof; desperata människor ser ingen annan utväg än att kidnappa vita oljebolagsdirektörer som protest.

Lisa Marklund vill mycket. Men den här boken blir osedvanligt tunn. Den försöker angripa många och stora stukturproblem genom att snudda vid dem. Den rör upp damm och lyckas få det mesta i ögonen. Inte ens huvudpersonens privata jävlaranamma känns längre igen. Hon verkar tycka att det mesta var bättre förr och spränger inga gränser annat än i sovrummet.

Som skildring av hopplöshet inför världens framtid är ”Du gamla du fria” så till vida mycket illustrativ. I och för sig.

Bodil Juggas

Mer läsning

Annons