Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UKON – poeten som ikear

/
  • Ulf Karl Olov Nilsson. Kallar sig numera UKON och uppfinner både aforismer och användbara ord – till exempel för att åka till det där stora möbelvaruhuset.

Annons

UKON. Nu om inte förr är det dags att memorera detta poetnamn som är en förkortning. Hans tänkvärda ordlekar i diktsamlingen ”Synopsis” nominerades till Augustpriset, men då stod ännu hela namnet på omslaget: Ulf Karl Olov Nilsson.

UKON. UMEÅ. När det nu kommer en boktitel med barndom i, ”Barndomstolen”, ser jag att poetnamnet liknar barndomsstadens namn. Fyra bokstäver, med U först. Annars heter han Ulf Nilsson.

När nyhetsbyrån TT gick ut i dagspressen med att UKON lanserar sina nya dikter genom att twittra, felstavas boktiteln till att handla om en stol: Barndomsstolen. Lätt hänt!

Särskilt som han själv syns sittande på en stol på bokens innerflik, felvänd med ryggen åt möbelgruppen av bord och flera stolar. Hans blick är förvånad, gympaskorna o-matchar finkostymen. Men det ska bara vara ett S: Barndomstolen.

Halva boken har överskriften Barndomen. Där står enkelt kluriga ord som att Men också svårare aforismer:

Detta är något Nilsson arbetar med som psykoanalytiker, en praktik byggd på ord, där språket skapar verkligheten. Det poetiska arbetet menar han är motsatt. Här hittar jag en nyckel till hans dikter: ”Mitt poetiska arbete handlar inte om att sätta ord på känslor. Jag vill sätta känslor på orden.” (DN 15/1 2004).

Första hälften av ”Barndomstolen” undersöker ordet värde (och därmed värdighet). Där finns jämförelser mellan valutor och makt, under parollen Man kan tänka sig motsatsen, att den som älskar sig själv också är bra på att älska andra, men sådan är inte UKON:s ingång till ämnet. Diktraderna är som citat och schabloner och ja, de väcker känslor.

, följs längre ned av

Man kan hitta riktiga aforismer som denna: Domstolen för barn – en analytikersoffa?

Där finns också användbara orduppfinningar, som att åka till Ikea och ikea:

Vad betyder detta: Utrymmet kommer ju att fyllas, men vad vill jag och varför? Tanken är både platt och svindlande.

En recension värderar förstås. Jag gillar UKON:s ordlekar och håller med om att ord utgör ett skäl att leva, samtidigt som jag under läsningen kan drabbas av stark längtan efter ordlösheten i en skogsglänta.

I diskussionen om värde klipper UKON in hygglon som påstår sig göra bra saker, räddar en nödställd eller köper presenter, och en poet (jag) försvarar sig: ”Jag skriver så bra dikter jag kan.”

Jag å min sida skriver så bra recensioner jag kan, helst utan att uttryckligen sätta poäng.

Apropå värde kan man i Barndomstolen läsa att kostnaderna för att adoptera varierar. För barn från Etiopien var år 2007 avgiften 91 000 kronor och från Brasilien 127 000 kronor.

Annons