Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsala ger upplysning

/

Annons

I Uppsalaförfattaren Kjell Erikssons näst sista deckare i serien om polisen Ann Lindell förekommer en bekant svensk vänstertyp i 40-årsåldern. Han är gammal ryggsäcksresenär och medlem i solidaritetsrörelser. Han engagerar sig för världens fattiga och skriver engagerade miljöartiklar. Hans samvete skulle aldrig tillåta honom att utnyttja en prostituerad kvinna i Brasilien. Ändå händer det.

I boken finns även en mamma som ljuger för polisen för att skydda sin tonårsson. Där finns en proper svensk företagare som gör affärer med ryska gangsters.

Dubbelmoral är ett medvetet tema.

Så är också den stora förtjänsten med Kjell Erikssons deckare att de ger utblickar utanför den trånga svenska medelklassverkligheten. Författaren ser hemlösa Uppsalabor och utsatta barn såväl som flyktingar och indiska gatuförsäljare. Han synar vårt västerländska dilemma.

”Svarta lögner, rött blod” släpps inför sommaren i pocketversion 15 juni. Till hösten kommer en tionde och avslutande roman i Kjell Erikssons deckarserie som startade 1999 med ”Den upplysta stigen”. Efter det ser vi fram mot nya spännande upplysningar i annan gestalt.

 

Mer läsning

Annons