Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är vad i biblioteket?

/

Vad är en bok? För de allra flesta ser nog svaret, den inre bilden av boken, ut som de två volymerna i Rasmus Fleischers ”Boken och biblioteket”.

Annons

Nästan parodiska exempel på böcker som fetischistiska föremål, bundna för evigheten.

Men som Rasmus Fleischer visar med sin argumentation, är boken i dag mycket mer svårfångad, ja rentav omöjlig att definiera. En bok kan finnas som E-bok, print-on-demand, ljudbok, på läsplatta och, inte att förglömma, en helt vanlig inbunden bok. Den vanliga boken blir dock allt ovanligare när människor väljer att läsa på andra sätt, och därmed blir också gränsdragningen mellan böcker och andra texter och dokument vanskligare.

Spelar det roll då? Ja, inte minst för att momsen som vi betalar för en bok skiljer sig från den som vi betalar för andra varor. Fleischer skriver intressant och med vassa formuleringar om hur absurt det kan bli när boken ska definieras på slagfältet mellan förlag och skattemyndighet.

De flesta av oss kan säkert peka ut vad som är en bok när vi ser en – svårare är att peka ut vad som inte är en bok inför någon som har otaliga argument om varför det är en bok. Författaren utgår ofta från konkreta företeelser, som exempelvis läsplattor, och höjer efterhand texten till ett mer filosofiskt plan.

Mest intressant är avsnittet som handlar om litteraturens spam, Wikipedia-artiklar i bokform som buntas samman av författarrobotar och görs sökbara på nätbokhandlar som Amazon. Varje titel säljer ett fåtal exemplar till lurade bokköpare, men antalet titlar är enormt och enligt den långa svansens logik så blir den totala försäljningen lönsam.

Den andra delen i denna dubbelbok handlar om biblioteken, som sedan länge har bytt skepnad från en plats där bokhyllorna spelar huvudrollen till dagens multimediabufféer. Här ges en skrämmande bild av hur vilsna biblioteken är i det nya medielandskapet. Folkbildningstanken är glömd och bibliotekens urval outsourcas till privata intressen, inte minst inom utlåningen av E-böcker där biblioteken mer eller mindre bara förmedlar en länk till ett privat företag.

Samtidshistorikern Rasmus Fleischer har skrivit om dessa frågor tidigare, bland annat som inflytelserik bloggare med digitalisering och upphovsrätt som sina ämnen. Här samlas hans välformulerade tankar kring boken och biblioteket i en form där de får en extra pregnans. Den inbundna boken tycks med andra ord fortfarande äga en viss magi. Debatten om boken och bibliotekens framtid har bara börjat, och för att kunna följa med och delta i diskussionen är det ett måste att läsa Rasmus Fleischer.

Mer läsning

Annons