Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör mobilen med oss?

/
  • MOBILKRITISK. Katarina Bjärvall har skrivit en bok om mobiltelefonens roll i våra liv. Det är också en kritisk granskning över vad mobiltelefonen gör med oss och med vår omgivning.

Katarina Bjärvall har i ”Var är du? – människan och mobilen” skrivit en bred samhällskritik av hur vi lever våra liv i det tidiga 2000-talet, maskerad till en berättelse om hur mobiltelefonen, likt Eve Harrington i filmen ”All about Eve”, långsamt har nästlat sig in i våra liv till att den nu har nått oumbärlighetens status.

Annons

Det första jag gjorde med min egen mobil var att lägga in bilder från just favoritfilmen ”All about Eve”; man behöver inte vara en särskilt djupsinnig betraktare av det mänskliga psyket för att förstå att det var ett försök att sätta en personlig prägel på en massproducerad manick. Mobilen som identitetsmarkör är en så viktig aspekt att författaren väljer att ha identitet som ämne för bokens första kapitel, och jämför den med ett ”kroppsligt organ”.

Frilansjournalisten Katarina Bjärvall ger oss historiken och kuriosan, vilket är att förvänta, men det som gör hennes bok tyngre är att hon tar mobilens olika funktioner – mobilen som kamera, kreditkort, dator, musikmaskin – och följer signalerna ut i samhället, till en bredare vy. Mobilen är med hennes egna ord ”ett destillat av allt det som kännetecknar konsumtionssamhället: effektivitet, samtidighet och förgänglighet, yta, kommunikationer och relationer”.

Tilltalet är personligt, och läsaren bjuds in till hennes familj där mobilen vibrerar i centrum, är en central kommunikationslinje till barnen och särbon. Det enorma perspektivet blir mer hanterbart i den familjära miljön, och genom att ideligen markera sitt eget beroende av mobiltelefonen, blir kritiken av dess roll i våra liv lättare att ta till sig.

Hon ställer sig frågorna vad det sms-pipande och ständigt uppkopplade gör med våra splittrade liv, hur den omedelbara tillgängligheten påverkar oss, vilka hälsoeffekter strålningen har, hur miljontals allestädes närvarande kameror förändrar samhället och sms:en språket, vad mobiltelefonin kostar miljön och om denna frihetsskapare ger oss en frihet som vi vill ha.

Bästa exemplet på hur mobiltelefonen blir en metafor för större samhällstendenser, är i kapitlet om mobilen som kreditkort. Dels är det en granskning av sms-lånens skumma parasitvärld, dels är det en djupare borrning i hur världsekonomin fungerar och hur krediten oljar konsumtionssamhället.

Med en gedigen research avverkar hon den ena aspekten efter den andra av mobiltelefonin, men bokens styrka – bredden i materialet – blir också en svaghet, när författaren får en alltmer gnällig ton eftersom gnället är så splittrat och inte fokuserat på en fråga.

Mobilen är här för att stanna, men i takt med att vi outsourcar mer och mer av våra liv till detta externa organ, utgör Bjärvalls bok en viktig tankepaus i en rusande utveckling där man snart inte ens kan gå på offentliga toaletter utan att låsa upp dörren med sms. Är det så smart att kunna köpa drinkar med sms-beställningar?

Som Margo Channing bittert fick erfara i ”All about Eve”, blev Eve Harrington till slut så oumbärlig att hon tog över hennes liv och roll som teaterstjärna på scenen.

Mer läsning

Annons