Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bökande grisar tjänstgör som jordfräsar

I en hage i centrala Järbo bökar de tre grisarna av hjärtans lust och slänger sig i lervällingen.

– Deras uppdrag är att böka så mycket de hinner. Det är en mycket bättre metod än att köra med jordfräs, säger Olle Thåström, en av dem som ser efter grisarna.

Grisarna är en del i det EU-stödda projektet som nätverket Omställning Järbo driver.

På olika sätt vill man visa hur vi kan leva på ett mer resurssnålt och miljövänligt sätt.

Under den här veckan, till och med fredag, finns grisarna något hundratal meter från Folkets Hus och sedan forslas de till en bondgård i utkanten av byn.

Men livet för en gris är ofta kort, så även för Folke, Nora och Mini.

Lördagen 19 oktober ordnar Omställning Järbo en matfestival i Folkets Hus och då är det meningen att grisköttet ligger på matbordet. Det ska dock även finnas vegetariska alternativ.

Olle Thåström och kollegan Gunilla Strömstedt ger grisarna mat, ser till att de har hö och vatten och pratar med intresserade som kommer och tittar.

– Många ungdomar har aldrig sett en gris förut, säger Olle och talar varmt om grisarnas vardag.

– De njuter av att bli kliade bakom öronen. De har sin egen takt, äter, skiter och sover – och bökar.

Grisarna kom som några månader gamla kultingar till Järbo från en gård i Örnsköldsvik i slutet av maj. De är så kallade Linderödssvin, en gammal ras som tidigare varit utrotningshotad.

Olle Thåström berättar att de som vill kan köpa andelar i grisarna, som förköp inför matfestivalen. Kanske skulle det också vara en finansieringsmodell för andra som inspireras att föda upp egna grisar hemma på gården.