Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokmässan: Mysterier i Hedesunda

Linda Åkerström skriver barnböcker om ett kompisgäng som löser mysterier i Hedesunda på sommarlovet. Nu är hon på Bokmässan för att få fler barn att läsa om Ön.

Linda Åkerström är lite skärrad. Årets Bokmässa är hennes första, och när vi ses har hon knappt hunnit hämta sig från ett första pass i förlagets monter.

Hon är på Bokmässan för att prata om sina böcker i barnboksserien Ö-deckarna, om ett gäng kompisar som löser mysterier på Ön i Hedesunda.

Hittills har två böcker i Ö-deckarserien kommit ut på förlaget Idus, i vars gröna monter Bokmässans besökare kan bekanta sig närmare med Engla, Jonas, Lollo och Oskar i mysterielösargänget från Hedesunda.

Som läsare kan man tro att Linda Åkerström har skrivit om sina egna äventyr med kompisar från barndomen. Men ett sådant kompisgäng hade hon inte.

– Nej, det hade jag inte. Jag hade önskat att jag hade det, och kanske är det därför som jag har skrivit om kompisarna i mina böcker. Superschyssta kompisar som sluter upp när det blir spännande.

I den senaste deckaren, ”Rymlingen”, har en brottsling rymt från fängelset och någon har sprayat på väggen till kyrkan i Hedesunda. Gänget smyger på kyrkogården om nätterna för att sätta fast vandalen.

Till slut blir det riktigt spännande. Hur läskiga får barnböcker vara?

– Jag tycker att barnböcker får vara ganska läskiga. Titta bara på Harry Potter. Jag tycker inte att man ska vara rädd som barnboksförfattare att böckerna ska vara för läskiga.

Tankarna går så klart till Astrid Lindgrens ”Mästerdetektiven Blomkvist”. Stämningen är densamma. Soliga, bekymmersfria sommarlovsdagar som bryts av när brottets skugga faller över barndomens lekar.

Men det är inte bara kriminalitet som slår sönder idyllen. Andra problem utgör ett sidospår i böckerna. Ett av barnen, Engla, har en pappa som dricker för mycket.

– Livet är inte rosenrött. Livet har svärta också.

Vi pratar om att jag saknar dialektala ord från Hedesunda, och Linda Åkerström skrattar när jag nämner att vi brukar få en ”symmendolla” efter maten i vår familj. Jo, de känner hon till. Hon är själv uppvuxen på Ön och kan varje vrå i den miljö som hon skriver om.

Har du fått några reaktioner från läsare i Hedesunda?

– Ja, de försöker räkna ut vem som är vem. Men jag har inte skrivit så, det finns inte några personer ur verkligheten. Däremot finns det delar av olika människor som har blivit nya personer.

Ett problem som dryftas på Bokmässan varje år är läsningen bland barn. Hur ska vi få fler barn att ta upp en bok? Linda Åkerström tror på att föräldrarna måste uppmuntra och själva läsa för att barnen också ska få det första lässuget som leder vidare.

– Sedan är det viktigt att böckerna syns i media. Hur ska barnen annars upptäcka dem och vilja läsa om de inte uppmärksammas?