Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boksläpp i Gävle: Joe Hill som italienskt konstprojekt

Vänta er inget konventionellt. När det italienska anarkistförlaget Aparte tar sig an arbetarhjälten Joe Hill är resultatet en bok där tre språk blandas, liksom historik, betraktelser, låttexter, serier, agitation, teatersynopsis och nyinspelade musik på en medföljande cd.

”Never forget Joe Hill/Glöm aldrig Joe Hill” ges ut med anledning av Joe Hill-året 2015. Fredag 14 augusti sker det officiella boksläppet. I Joe Hills födelsestad Gävle förstås, med den italienska redaktören Rino De Michele på plats i Joe Hill-museet.

Boken ska säljas i Sverige genom Federativs förlag, nära anknutet till den syndikalistiska organisationen SAC som driver museet och Joe Hill-gården.

”Never forget Joe Hill/Glöm aldrig Joe Hill” kallas formellt antologi. Fokus ligger på myten Joe Hill och olika kulturuttryck som Joe Hill gett upphov till. Bland annat återberättas hela handlingen i Bo Widerbergs film ”Joe Hill” (1971). Detta på både italienska, svenska och engelska. Hellre ser vi ju dramat på riktigt. Men stillbilderna ur filmen och de många bioaffischerna som återges är en behållning. Volymen är för övrigt rik på illustrationer med fina teckningar och kampanjmaterial.

Inte den kompletta Joe Hill-boken men en fascinerande titt på de avtryck han gjort. Som italiensk seriehjälte, bara en sån sak.

Bland medverkande artister på cd-n finns Gävles Christer Forsberg – som tolkar ”Svarta präster” – och Fred Alpi som även spelar live vid bokreleasen 14 augusti.

Ytterligare en Joe Hill-bok är att vänta inom kort. I september utges "Städerna som minns Joe Hill: En svensk-amerikansk historia" av Göran Greider.