Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombhot mot Gefle Dagblads redaktion

Under torsdagen ska någon ha uttalat ett hot om att bomba huset där Gefle Dagblad har sin redaktion.

Hotet ska ha kommit in under torsdagen och just nu är polisen på plats utanför tidningshuset. Polisen bekräftar att ett bombhot har riktats mot Gefle Dagblad.

– Jag blir naturligtvis arg. Det här är ett försök att hindra oss i vår yrkesutövning och det är någonting som påverkar personalen på ett negativt sätt, säger Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Enligt polisen är det en ung kvinna som ska ha ringt in och uttalat ett hot om att bomba Gefle Dagblads lokaler om de inte avpublicerar en artikel som de publicerat i samband med tidningens granskning av gävlemoskén.

– Som jag sa, det är oacceptabelt. Vi ska inte hindras i vårt utövande av journalistik och det gör vi inte heller men det här är ett försök att hindra oss. Vi kommer inte sluta granska för att något sånt här inträffar, säger Anna Gullberg.

I nuläget gör polisen bedömningen att det inte finns någon bomb i Gefle Dagblads lokaler men polisen finns på plats utanför huset och bevakar alla ingångar.

Hotet fördöms också av Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.

– Dels känner man för kollegorna och det är oerhört allvarligt när medier hotas på det här sättet ur flera synpunkter. Naturligtvis för de anställda men även allvarligt med tanke på att det i förlängningen blir ett hot mot det fria ordet och demokratin, säger Daniel Nordström.

Hotet kom in via telefon till polisens kommunikationscentral vid 10.30 på torsdagen men polisens presstalesperson Mikael Hedström har inga uppgifter på hur länge samtalet varade.

– Nu fortsätter vi analysera samtalet. Vi har ingen som är skäligen misstänkt i nuläget, säger Mikael Hedström.

Branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, fördömer bombhotet mot Gefle Dagblad.

– I ett öppet samhälle är det viktigt att allt och alla kan granskas – objektivt och utan förutfattade meningar. Och att även kritiska och obekväma frågor får ställas. Det är vad GD gjort – och det ska inte bemötas med hot som ytterst syftar till att skrämma till tystnad. Det är att hota såväl yttrandefriheten som demokratin, säger TU:s VD Jeanatte Gustafsdotter i ett uttalande.

En anmälan om olaga hot mot grupp är upprättad.

LÄS OCKSÅ:

Daniel Nordström om bombhotet: Allt stöd till GD:s redaktion