Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonddottern Lisa Valleräng, 19 år från Hedesunda: "Jag är inte någon hjälte"

Lisa Valleräng blir riktigt förbannad när det slängs skräp i naturen och miljöhotet inte tas på allvar.
– Det är ingen uppoffring att leva miljövänligt, det är en nödvändighet om vi vill bevara jorden.

Annons

Hon är uppväxt på en ekologisk bondgård som har mjölkkor. Gården i Hedesunda har gått i arv i generationer sedan 1600-talet.

– När man har växt upp på en bondgård blir man tidigt medveten om att människan är beroende av klimatet. Min pappa kollar väderprognosen varje dag, säger Lisa Valleräng.

Lisa Valleräng framför gårdens nya ladugård.

I måndags höll Gävle kommun en miljögala. I ett fullsatt konserthus fick Lisa Valleräng ta emot priset för årets unga miljöhjälte. Miljögalan ingår i kommunens miljöstrategiska program som syftar till att göra Gävle till en av landets bästa miljökommuner.

– Äh, miljöhjälte låter kanske lite fjantigt. Jag är inte någon hjälte men jag försöker leva så miljövänligt jag kan och vill få andra att köpa ekologiska och lokalproducerade produkter.

LÄS MER: Hela prishöjningen går till bönderna

Lisa Valleräng har blivit något av en förespråkare för miljömedveten konsumtion. Hon skriver insändare, pratar med handlare och försöker påverka andra. Ofta tittar hon på material för att undvika dåliga miljöval, hon granskar innehållsförteckningar, håller koll på ursprungsmärkning men framför allt köper hon inget i onödan utan föredrar återbruk när det är möjligt.

– Ursprungsmärkningen borde bli tydligare. Man kan bli lurad av butikernas egna märken. Du tror kanske att det är svenskt men de stora matkedjorna kan köpa till exempel grädde och mjölk från Tyskland eller andra länder.

Senast hon var på en restaurang i Gävle frågade hon om ursprunget på två rätter.

– Den ena rätten bestod av kött från Argentina och den andra från Sverige, då blev valet lätt.

Miljötänket har Lisa Valleräng alltid med sig.

Men hon har aldrig övervägt att bli vegetarian.

– Jag vet varifrån köttet kommer och vet att djuren har haft det bra. Sverige har de bästa djurskyddslagarna. De svenska korna släpper ut mindre metan än till exempel kor i Brasilien, där skövlas regnskog för att ge djuren betesmarker. Om man ska äta kött ska man välja det som är producerat i Sverige.

– Utan djur som betar får vi inga öppna landskap i Sverige, då växer åkrarna igen och det blir sly och det är inte lika vackert, påpekar hon.

Det är inte de svenska, ekologiska varorna som är för dyra utan de utländska som är alldeles för billiga.

Dåligt djurskydd gör att stressade djur växer sämre. I många länder förebyggs detta med högt antibiotikatillskott i fodret. Ju mer antibiotika som används för att maskera dålig djurvälfärd, desto större är risken för oss människor. I Sverige däremot får man inte ge djuren antibiotika i förebyggande syfte.

– De svenska bönderna följer stränga regler medan butikerna importerar billigt kött från länder där djurhållningen kan vara hemsk och antibiotika får användas i större utsträckning, till exempel som tillväxthormon. Det skapar en orättvis konkurrens. Det ska inte löna sig att köpa varor som inte är bra för miljön och djuren.

LÄS MER: Här är årets miljöhjältar

Svensk handel säljer i dag alltmer kött från länder som bryter mot EU:s djurskyddsregler.

– Kött till kan sprida antibiotikaresistens och på sikt kan det göra oss sjuka. Det är märkligt att det ens är tillåtet att sälja utländskt kött som inte ens skulle vara lagligt att producera i Sverige.

I ladan står familjens paketcykel.

Att vara miljömedveten handlar om att göra aktiva val varje dag. Lisa tycker det är synd att inte butikerna tar större ansvar och gör det lättare för konsumenterna att handla miljövänligt.

– Det är inte de svenska, ekologiska varorna som är för dyra utan de utländska som är alldeles för billiga. Då är det djuren och klimatet som får betala priset.

Miljöprofessorn Johan Rockströms sommarprogram i P1 påverkade henne mycket. Hon vill lära sig mer om hur man kan leva miljövänligt och läser böcker, lyssnar på poddar och tar del av rapporter.

Ekologiskt och närproducerat känns naturligt när man som Lisa Valleräng är uppvuxen på en bondgård:

Lisas farfar berättade att under andra världskriget kom många stadsbor ut till landsbygden för att få mat.

– Vi var självförsörjande i mycket högre grad då i Sverige. I dag är importen större än vad vi själva producerar. Konstigt att vi vågar ha det så, säger Lisa.

LÄS MER: Lev miljövänligare och spara pengar

I somras tog Lisa studenten från det naturvetenskapliga programmet på Vasaskolan i Gävle. Just nu har hon praktik på en arkitektbyrå. Hon har inte riktigt bestämt sig för vad hon vill satsa på.

– Antingen blir jag bonde och tar över gården eller så utbildar jag mig till landskapsarkitekt eller jobbar med miljöfrågor.

Men hon vet att det är ett tufft jobb att vara bonde.

– Det krävs så mycket tid och det är stort ansvar varje dag, året om. Det är mer en livsstil än bara ett jobb.

Trots alla dystra miljörapporter hyser Lisa gott hopp om framtiden.

– Jag tror att vi kan stoppa miljöförstöringen, men då måste vi börja genast annars kommer det att vara försent. Det vore förödande om vi fortsätter leva som vi gör nu. Det är ingen uppoffring att leva miljövänligt, det är en nödvändighet om vi vill bevara jorden.

Lisas miljötips

1. Om du äter på restaurang, fråga varifrån köttet kommer.

2. Turista i Sverige eller Norge. Upptäck ditt eget land innan du flyger till Thailand. Det finns gott om vacker natur att upptäcka här.

3. Cykla i stället för att ta bilen korta sträckor. Man behöver inte alltid vara så bekväm. Om du cyklar får du både motion och sparar på miljön.

4. Ät mindre kött men när du väl äter välj svenskt kött av bra kvalitet.

5. Kolla noga på produkterna, ursprungsmärkningen kan vara svår att hitta.

Lisa Valleräng

Ålder: 19 år.

Bor: Bondgård i Hedesunda.

Familj: Mamma, pappa och tre yngre systrar; Sara, Emma och Ida.

Gör: Praktiserar på arkitektfirma i Gävle.

Intressen: Måla porslinstallrikar, stickning, träna zumba, vara utomhus och paddla i Dalälven.

Sådan är jag: Kreativ, jordnära och sprallig.

Blir glad av: Att vara med vänner. När jag får se till korna på sommaren när de betar på Ön.

Blir arg på: När folk slänger skräp i naturen och på våra åkrar. De vet kanske inte hur plågsamt det är för korna att få aluminiumbitar i magen. Och när människor inte förstår allvaret med klimathotet, människor som USA:s nästa president Donald Trump.

Tacksam för: Att jag är bondunge och på så sätt fått förståelse för hur kretsloppet fungerar, och för att jag bor där jag bor.

I hallen finns en målning av gårdens ursprungliga byggnad från 1600-talet. Den är borta, det nuvarande huset byggdes i början på 1900-talet.

Lisa Valleräng

Familjen driver en ekologisk bondgård med 65 mjölkkor och köttdjur i liten skala.

Annons