Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonusföräldernska ta det långsamt

Bonusförälder är sällan något man planerar att bli. Det bara blir så.
Det är ingen enkel roll, men den kan bli en ovärderlig bonus om man ger den tid.
– Många vuxna är för på. Låt barnen avgöra takten, säger familjeterapeuten Jesper Juul.

Om Snövit hade haft en bonusmamma i stället för en styvmor hade allt varit annorlunda. Det hör man ju bara på namnet. Men även om bonus låter oändligt mycket trevligare än styvförälder så betyder det inte att det är enkelt att bli bonusförälder till den nya partnerns barn.

– Det är en osäker position. Du kan satsa allt på att bygga upp en relation till barnet och ändå upptäcka att det inte vill ha med dig att göra, säger familjeterapeuten Jesper Juul, som skrivit boken Bonusföräldrar - Möjligheter och fallgropar.

Steg tillbaka

Han menar att det är viktigt att ge relationen tid.

– Många vuxna är för på. Låt barnen bestämma tempot. Jag pratade med en pojke vars mamma träffat en ny. Han hade bett att få se pojkens rum, men pojken hade mycket hellre sett att han väntat på att bli inbjuden. Varför kunde han inte vänta på att jag bjöd in honom? undrade han.

Det är också lätt att gå in och börja uppfostra den andres barn. För att man tycker att det behövs eller för att man vill avlasta sin partner. Det tycker Jesper Juul att man ska undvika.

– Barn tillåter bara att bli uppfostrade av vuxna de älskar. Det kan ta fyra, fem år att etablera en sådan relation, om den över huvud taget uppstår.

Nummer två

Det betyder dock inte att man inte ska sätta gränser. Kastar barnen mat vid matbordet så kan du lugnt säga ”Jag klarar inte av att du äter på det sättet. Kan du tänka dig att sluta bara för min skull?”.

Det är en stor satsning från bonusförälderns sida att gå in i den nya familjen. Men vad har man för rättigheter?

– Inga alls, och du kommer alltid att vara nummer två för din nya partner efter hans eller hennes barn, säger Jesper Juul och skrattar.

Men vad har man för ansvar som bonusförälder?

– Du har ansvar för relationen till din partner. Hon eller han får ta ansvar för att ha sitt barn i fokus.

Han ser också flera fördelar med att vara bonusförälder och att kärnfamiljerna har en del att lära.

– Biologiska föräldrar blir ofta för mycket uppfostrande föräldrar och det sliter. Som bonusförälder har du möjligheten att bli en respektfull vuxen i relation till barnet.

Att få vara det är en verklig bonus.