Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boplats hittad i Järbo

Den äldsta bosättningen i mellersta Sverige kan ha hittats på Trollberget i Järbo. Vid utgrävningen har fynd hittats som tyder på att bosättningen är 9 500 år. Kjel Knutsson, arkeologprofessor vid Uppsala universitet leder arbetet.

– Det här är fantastiskt, säger han.

Annons

Utgrävningen i Järbo har pågått under två veckor. I utgrävningen deltar Kjel Knutsson, 16 studenter som läser arkeologi vid Uppsala universitet och elever som läser arkeologikurser på Vasaskolan i Gävle. Utgrävningen är en del av ett projekt som heter ”Arkeologiska bidrag till kulturanalys” som är ett samarbete mellan universiteten i Uppsala, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

– Vi har letat i flera år och det här känns jättekul. Den här pionjärbosättningen kan vara den äldsta som har hittats i Mellansverige där man har hittat samma fynd som har gjorts vid utgrävningar längs norska västkusten och i Finland och i Danmark, säger Kjel Knutsson.

Hittade rester av redskap

Orsaken till att de började gräva i Järbo var att en arkeolog på Länsmuseet hittade rester av ett gammalt stenredskap på platsen, i samband med att arkeologen undersökte hur skogsbruk påverkat kulturmarker.

I Järbo har det hittats rester av sälben och fragment från knivblad, blad från pilspetsar och av fiskeredskap. De här fynden är typiska för den tidsperioden och den stenålderskultur som fanns i norska västkusten enligt Kjel Knutsson.

9 500 år gammal

En annan sak som gör att han tycker att det går att datera boplatsen till 9 500 år är att platsen är belägen 125 meter över havet. För enligt den strandförskjutningskurva som har räknats ut för området – ska stranden vid Järbo ha befunnit sig på den höjden för 9 500 år sedan.

– Allt tyder på att bosättningen är 9 500 år. Den redskapsteknologin som använts när knivbladen har tillverkats är typisk för den här tidsperioden och den kultur som fanns på norska västkusten, säger Kjel Knutsson.

– På den tiden var det skärgårdsmiljö här. De här människorna levde på fiske och säljakt och jagade älgar och bävrar och växlade sysselsättning utifrån årstiderna. Människorna bodde i tält och flyttade runt, säger han.