Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boplats hittad i Järbo

Den äldsta bosättningen i mellersta Sverige kan ha hittats på Trollberget i Järbo. Vid utgrävningen har fynd hittats som tyder på att bosättningen är 9 500 år. Kjel Knutsson, arkeologprofessor vid Uppsala universitet leder arbetet.

– Det här är fantastiskt, säger han.

Utgrävningen i Järbo har pågått under två veckor. I utgrävningen deltar Kjel Knutsson, 16 studenter som läser arkeologi vid Uppsala universitet och elever som läser arkeologikurser på Vasaskolan i Gävle. Utgrävningen är en del av ett projekt som heter ”Arkeologiska bidrag till kulturanalys” som är ett samarbete mellan universiteten i Uppsala, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

– Vi har letat i flera år och det här känns jättekul. Den här pionjärbosättningen kan vara den äldsta som har hittats i Mellansverige där man har hittat samma fynd som har gjorts vid utgrävningar längs norska västkusten och i Finland och i Danmark, säger Kjel Knutsson.

Hittade rester av redskap

Orsaken till att de började gräva i Järbo var att en arkeolog på Länsmuseet hittade rester av ett gammalt stenredskap på platsen, i samband med att arkeologen undersökte hur skogsbruk påverkat kulturmarker.

I Järbo har det hittats rester av sälben och fragment från knivblad, blad från pilspetsar och av fiskeredskap. De här fynden är typiska för den tidsperioden och den stenålderskultur som fanns i norska västkusten enligt Kjel Knutsson.

9 500 år gammal

En annan sak som gör att han tycker att det går att datera boplatsen till 9 500 år är att platsen är belägen 125 meter över havet. För enligt den strandförskjutningskurva som har räknats ut för området – ska stranden vid Järbo ha befunnit sig på den höjden för 9 500 år sedan.

– Allt tyder på att bosättningen är 9 500 år. Den redskapsteknologin som använts när knivbladen har tillverkats är typisk för den här tidsperioden och den kultur som fanns på norska västkusten, säger Kjel Knutsson.

– På den tiden var det skärgårdsmiljö här. De här människorna levde på fiske och säljakt och jagade älgar och bävrar och växlade sysselsättning utifrån årstiderna. Människorna bodde i tält och flyttade runt, säger han.