Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg mot mörkare tider

Oron på finansmarknaden satte dagordningen för höstens budgetdebatt. Finansminister Anders Borg talade om mörka moln över världsekonomin, moln som ger skuggor över Sverige.

Annons

Budgetpropositionen blev ett dokument med många frågetecken. Nu ansträngde sig Borg att med hög svansföring försvara regeringens politik, men det blev ändå något tafatt och osäkert. Visst kan man övertyga med att höja röstläget, men det måste finnas trovärdighet.

Samtidigt som Anders Borg säger att jobben fortsätter att komma, skriver han i sin proposition att arbetslösheten kommer att öka.

Både i år och nästa år. När han betonar att svensk ekonomi står stark, säger han att tillväxten kommer att dämpas och att investeringarna minskar. Vad menas? Är det bra, men samtidigt dåligt?

Däremot blir det nya skattesänkningar. Jobbavdragets tredje etapp ska genomföras. Anders Borg tror på sina teorier. Det är bra att ha en tro, men viktigare att se till verkligheten och hur människor har det i sin vardag.

Det utanförskap som alliansregeringen säger sig vilja bekämpa ökar.

Systemskifte? Javisst. Det handlar om försämrad a-kassa, där drygt 500 000 människor lämnat försäkringen. Nu lovar regeringen att från 1 juli 2009 sänka försäkringsavgiften med 50 kronor. Det är inte vägen att locka tillbaka dem som redan lämnat a-kassan. Därtill krävs radikalare åtgärder. När en medlem i Handels betalar närmare 400 kronor till a-kassan är 50 kronor knappast något som inspirerar.

Om nu arbetslösheten ökar, vilket allt talar för, vilket skyddsnät har högeralliansen att bjuda dem som drabbas? Inget svar från Anders Borg.

 

När man analyserar högeralliansens budget är det ett spretande dokument för ökande sociala klyftor. Deltids

arbetslösa ska även i fortsättningen bara fylla upp med a-kassa i 75 dagar. Samtidigt som heltidsjobben blir allt färre.

 

Detta drabbar framför allt kvinnor. För det är kvinnorna i Kommunal, Handels och Hotell- och restaurang som hamnar vid sidan när halvtidsjobbande inte kan stämpla upp i a-kassan. Det handlar om 200 000 kvinnor som kommer att få det sämre. Kvinnor offras för att män i medelåldern med heltidsjobb ska få sin sänkta skatt. Varför har alliansen låst sig fast vid 75-dagarsregeln? Anders Borg ger inga svar.

Skattesänkningen är huvudbudskapet även i denna budget. Förhoppningen är att sänkta skatter ska leda till dynamiska effekter. Om de högst betalada får de största skattesänkningarna kommer alla nedanför att jobba som aldrig förr för att nå samma mål. Teoribygget har misslyckats förr och riskerar att göra det även i Borgs tappning.

När den borgerliga regeringen kom till makten hösten 2006 tuffade konjunkturen på för högtryck. Under 2007 och fram till för någon månad sedan har alliansregeringen kunnat skörda det som den förra socialdemokratiska regeringen sådde, men nu börjar hjulen rulla långsammare. Varslen ökar. Ungdomsarbetslösheten är snabbt på väg uppåt. Då höjer Anders Borg rösten, men står utan en egentlig politik.

Bara med mantrat jobblinjen, som redan krackelerat.

Anders Borg anses vara en habil ekonomisk teoretiker. Tyvärr brukar verkligheten vanligtvis övertrumfa de ekonomiska teoribyggena.

Människors vardag är annat än en radda siffror. Den som är arbetslös, den som är sjuk, den som är pensionär har drabbats av regeringens klasspolitik med högre räntor och högre inflation. Medan skattesänkningarna framförallt gynnat dem som tjänar 32 000 kronor eller mer per månad.

 

Till dem som har ska mer vara givet. Det är Anders Borgs och alliansregeringens budgetbudskap.

 

A-kassan. Regeringen har tvingats backa om a-kassan om än med stor tveksamhet. Klart är att alliansen misslyckats med att införa en obligatorisk a-kassa. Nu är målet att sopa ihop resterna av en misslyckad politik, men även det tycks bli mindre än en halvmesyr. Risken är att kommunerna får ta över och att socialbidragskostnaderna kommer att öka.

Rättvisa. Högeralliansen vårdar sitt jobbskatteavdrag. Vilka tjänar mest på avdraget? När steg tre genomförts har den som tjänar 300 000 kronor fått en skattesänkning på nära 17 000 kronor per år. Tjänar du 100 000 kronor, som kvinnor i deltidsjobb, stannar skattesänkningen vid dryga 7 000 kronor. Samtidigt som a-kassan försämrats för deltidare. Den nya rättvisan.

Mer läsning

Annons