Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg spår massarbetslöshet

Nästan var åttonde arbetsför person kommer att stå utan jobb 2011, enligt regeringens prognos.
Trycket ökar på pengar från regeringen.

Annons


– Vi ska inte föra ut Sverige på tunn is, säger finansminister Anders Borg.
I den nya prognosen för den svenska ekonomin levererar finansminister Anders Borg extremt svaga siffror. Arbetslösheten ökar till nästan 12 procent 2011. Och Sveriges BNP sjunker med hisnande 4,2 procent i år.
– Den ekonomiska politiken ställs inför mycket stora utmaningar. Men inriktningen är tydlig, krisen ska mötas samtidigt som vi ska värna de offentliga finanserna, säger Anders Borg.
De offentliga finanserna försämras också snabbt och kommer att visa underskott fram till 2012. Under 2010 och 2011 blir underskotten över 3 procent, spår regeringen.
Statliga Konjunkturinstitutet rekommenderar regeringen att blåsa på ekonomin ordentligt med nya satsningar på närmare 60 miljarder kronor. Men Borg tycker att utrymmet för ofinansierade reformer är ”mycket begränsat”.
– Finanspolitiken måste vara trovärdig, annars fungerar den inte. Utan trovärdighet leder den till ökat sparande och lägre investeringar. Vi är nära våra marginaler och utrymmet är mycket begränsat om vi inte ska skapa osäkerhet om svensk ekonomi, säger Borg.


Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin anser inte att det nu är läge att hålla igen eftersom budgetunderskottet redan skenar och uteblivna satsningar enbart förlänger återhämtningen på arbetsmarknaden.
– Anders Borg måste bort från den teoretiska skolbokssynen på ekonomisk politik. Det här är inte en vanlig konjunkturnedgång. Det är en kris. Det här är massarbetslöshet, säger Sahlin.
Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, är förvånad över att finansministern inte presenterar nya stimulansåtgärder i samband med onsdagens kraftiga prognosjusteringar.
– Jag tror regeringen måste acceptera avsteg från det långsiktiga målet om överskott i statsfinanserna. Och man ska kanske också ha en viss flexibilitet när det gäller utgiftstaken, säger Bergqvist.KI-chefen Mats Dillén rekommenderar regeringen att satsa på mer stimulans av den svenska ekonomin. Men Dillén ser också risker med att blåsa på för mycket. Om statsfinanserna gröps ur alltför mycket kan omvärlden börja oroa sig och tappa förtroendet.
– Om hushållen upplever att de offentliga finanserna inte är hållbara och inte litar på de offentliga åtagandena kan de börja försiktighetsspara vilket skulle dämpa konjunkturen ännu mer. Och blir aktörerna på de finansiella marknaderna osäkra på hållbarheten i de offentliga finanserna kan de kräva högre räntor som också skulle kunna dämpa den ekonomiska aktiviteten, säger Dillén till TT.


Dillén anser att Sverige fortfarande har försvarbara marginaler i de offentliga finanserna och pekar på att statsskuldkvoten fortfarande ligger långt ifrån nivåerna i mitten av 1990-talet. Men han vill inte säga att Anders Borg är överdrivet försiktig.
– Situationen är väldigt svårbedömd och det är en svår avvägning hur långt man kan tillåta att de offentliga finanserna försvagas, säger Dillén.

Mer läsning

Annons