Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgerlig budget med Gönczis stöd

Landstinget Gävleborg leds av s, v och mp.


Men det är en borgerlig budget och politik som ska genomföras nästa år.


Det är resultatet av att den politiska vilden László Gönczi i går röstade för oppositionens budget.


Därmed har den rödgröna koalitionen lidit ännu ett svidande nederlag.

Det var inte oväntat.

Redan innan mötet hade László Gönczi sagt att det lutade åt att han skulle stödja borgerliga och sjukvårdspartiet. Men in i det sista fanns det ändå en osäkerhet om hur han skulle lägga sin röst.

Den röst som är avgörande då det är helt jämnt mellan blocken i landstingsfullmäktige med 37 röster mot 37.

Båda sidor försökte därför göra sina alternativ så lockande som möjligt.

Moderaterna talade sig i går varma för personalkooperativ och s, v och mp sade sig vilja fortsätta satsningarna på kollektivtrafiken.

Två av László Gönczis hjärtefrågor.

Men egentligen var han inte så imponerad av något av budgetförslagen.

– Det ena bygger på blåa drömmar och i det andra köper man grisen i säcken, konstaterade han.

Han menar att de borgerliga har en övertro på hur mycket man kan spara på deras förslag medan s, v och mp å sin sida säger att man ska göra besparingar på 150 miljoner kronor men inte ett ord om hur.

Vänstersidans njugga inställning till alternativa driftsformer i vården och att oppositionen vill införa vårdval för patienter fällde ändå till slut avgörandet.

Det fick László Gönczi att gå emot sina forna partikamrater i miljöpartiet och i stället lägga sin röst på förslaget från moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet.

Deras budget och deras politik är nu det som ska genomföras under nästa år. Där ingår bland annat att dagkirurgin i Sandviken och sjukhuset i Bollnäs ska drivas i alternativ driftsform, det vill säga av exempelvis privata företag eller personalkooperativ.

Men det är också ett beslut som fördjupar den politiska krisen i landstinget Gävleborg. De som i dag utgör landstingets majoritetsledning – s, v och mp – har inte längre majoritet och har inte fått igenom sin politik. Och frågan är om de kan sitta kvar (se artikel nedan).