Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Började i Gävle – nu forskar de i Europa

Det går att komma långt efter att ha studerat vid Högskolan i Gävle.


– Jag fick flera erbjudanden från Europa efter att ha läst i Gävle, säger Rémi Sarkis som tog examen från masterprogrammet i elektronik 2006.

Fyra internationella forskare med ett förflutet som studenter vid masterprogrammet i elektronik i Gävle besökte i går sin gamla högskola. Tre av dem, Rémi Sarkis, Charles Nader och Antoine Stephan, kommer från Libanon och en, Batool Talha, från Pakistan. De tog sina examen 2005 och 2006 och är nu verksamma som doktorander vid universitet i Belgien, Frankrike, Norge och på KTH i Stockholm.

Antoine Stephan jobbar åt det stora franska företaget France Telecom och forskar med att utveckla trådlösa bredband som är 1 000 gånger snabbare än vanlig bluetooth. Han kunde välja mellan flera fina erbjudanden efter sin tid i Gävle.

– Jag tror att de valde mig för att jag hade studerat i Sverige. De nordiska länderna är ledande i Europa på telekommunikation. Om 20 dagar tar jag min doktorsexamen och det är delvis tack vare Gävle, säger han

En stor del av studietiden i Gävle tillbringade de fyra doktoranderna på Högskolans forskningscenter för radiomätteknik, Radiocentrum, i Teknikparken. Där fick de fri tillgång till den avancerade utrustningen dygnet runt.

– Andra universitet har inte lika bra tillgång till utrustning som det finns här. Det skapar många nya idéer när man har möjlighet att prova själv, säger Charles Nader som i dag är forskare på KTH men håller fortfarande till på Radiocentrum.

– Den fria tillgången till labbet gjorde att jag kunde praktisera mina tidigare kunskaper, säger Antoine Stephan.

Masterprogrammet i elektronik startade 1997 och sedan 1999 sker all undervisning på engelska. Utbildningen kan sökas av studenter som redan har en treårig ingenjörsutbildning.

Sedan 2004 är programmet tvåårigt 2007 blev det certifierat enligt den nya Bolognamodellen. I år fick högskolan in 1 300 ansökningar från studenter med över 30 olika nationaliteter. Programmet har 25 platser som i dag innehas av studenter främst från Asien och flera olika europeiska länder. Bara en student är från Sverige.

– Det är tråkigt att det inte är så många svenska studenter, men det är inte tillräckligt många svenskar som är intresserade av ingenjörsutbildningar, säger Magnus Isaksson, universitetslektor i elektronik, som nyligen varit ute på en rekryteringsturné i Tyskland, Spanien och Portugal.