Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med kärnkraften!

Annons

Flera explosioner har i dagarna skett i fyra kärnkraftsreaktorer i Japan. Strålningsvärdena går enligt uppgift upp och ned mellan 400 och 0,6 millisievert i timmen. Japan räds strålningen och människor fyller snabbtåg och bilar för att åka bort från riskområdet. Hela världen skriver om problemen i de japanska kärnkraftverken. Det är svårt att följa händelseförloppet och veta exakt vad som händer. Håller reaktortankarna för trycket och hettan eller blir det verkliga härdsmältor?


Det är viktigt att inte överdriva problemen, men minst lika viktigt att inte försöka tysta ner problemen i syfte att lugna oroade människor. Naturskyddsföreningen har sedan länge lyft fram kärnkraftens avigsidor och anser att det är viktigare nu än någonsin att skärpa diskussionen om den ohållbara och svårkontrollerade kärnkraften.
Särskilt med tanke på händelserna i Japan dyker frågan upp ifall kärnkraften verkligen är nödvändig för världens energibehov.

Massmedia fortsätter som ett mantra att på ledarsidan hävda att kärnkraften behövs därför att den producerar koldioxidfri el trots att verkligheten är denna. Växthusgaser släpps ut när man prospekterar, bryter malm, utvinner och anrikar uran och tillverkar bränsle. Detta sker även när man bygger och underhåller kärnkraftverken, hanterar avfallet och slutligen nedmonterar anläggningarna. Allt detta kräver material, transporter och processer som innebär energiåtgång, Den energin kommer till en del från fossila bränslen vilka släpper ut koldioxid till omgivningen.

Massmedia hävdar att kärnkraften skall pressa tillbaka användandet av olja och kol. Av världens totala energikonsumtion år 2008, det vill säga använd energi efter förluster, var 67 procent från fossila bränslen. Kärnkraften står för 2,3 procent. Hur då kärnkraften skall kunna ersätta olja och kol blir svårt att förstå.

De 440 kärnkraftverk som idag finns runt om i världen börjar bli gamla. Om man börjar bygga i morgon och lyckas bygga 280 nya verk under nästa 20-årsperiod, kommer man ändå enbart att ha ersatt dagens kärnkraftskapacitet och inte ett enda kolkraftverk.

Dessutom har man då spenderat en absurd mängd pengar på en liten dellösning av klimatproblemet. Och man kommer att ha orsakat många nya miljö – och säkerhetsproblem. Det blir mycket billigare att säkra energitillgång och bekämpa klimathoten genom att investera i energieffektivitet och förnyelsebar energi.

Kärnkraften har ingen framtid. Detta kommer mäskligheten helt säkert att förstå inte minst när kostnaden och följderna efter missödet med kärnkraftverken i Japan skall sammanfattas.


Per-Olof Erickson
Ordförande
Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län
 

Mer läsning

Annons