Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borta bäst, hemma värst

Borta bäst, hemma värst
Filmstaden, Gävle
Regi: Seth Gordon. Medverkande: Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall med flera.

Jul är en obligatorisk ingrediens för att få den rätta stämningen i en romantisk komedi, en krydda som exempelvis Richard Curtis i ”Love Actually” överdoserade med.

I ”Borta bäst, hemma värst” är julen inte en stämningsskapande kyssas-i-snön-till-bjällerklang-faktor, utan ett familjehelvete att undvika.
Så Brad och Kate ljuger att de sysslar med välgörenhet på julen, åker till Burma och vaccinerar barn, ni vet, sådana där Angelina Jolie-grejer, när de i själva verket åker på semester och lämnar galna familjer att ruttna under granen.
Men när de avslöjas måste de besöka alla fyra julfiranden - bådas föräldrar är skilda - och tokigheterna kan ta vid.
Höjdpunkten i filmen är när Vince Vaughn blir misshandlad av sina bröder, medan han försöker behålla något slags värdighet medan de juckar mot hans ansikte, annars är manuset förvånansvärt befriat från lustigheter.
Vaughn lyckas på något sätt ändå krama ur några skratt, medan Reese Witherspoon mest ser ut som att hon önskar att hon hade läst manus i förväg, eller åtminstone bett sin agent att göra det.
Föräldrarna spelas av idel gamla favoriter, som Jon Voight och Robert Duvall. Jag tror att de har funktionen att just muntra upp sura kritiker, som då får skriva saker som att ”Robert Duvall är ett kärt återseende.”
Det krävs mer än att duka fram Jon Voights alltmer griljerat grishuvud-liknande nuna för att beveka mig. Jag kräver större raffinemang. Ni vet, sådant som att se Vince Vaughn få en pung i ansiktet. Inte ens det nöjet är emellertid mer värt än två stjärnor.