Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borta i 60 år - nu vill Hoforsbor ha tillbaka "Blinken"

/

För sextio år sedan monterades rondellutsmyckningen "Blinken" ner vid nuvarande E16 i Hofors. Nu kan vägfyren vara på väg tillbaka.
– Jag hoppas att förslaget kommer mottas väl, säger Hans-Åke Munther.

Annons

När "Blinken" försvann 1955 stod den i en 1,5 meter bred rondell i korsningen Torsåkersvägen-Faluvägen. Nu har rondellen växt till 20 meter - och vägfyren kan vara på väg tillbaka.

Hans-Åke Munther har lämnat in ett medborgarförslag och en namnlista med 400 underskrifter med önskemålet om att "Blinken" åter ska stoltsera i rondellen. Men det lär inte bli originalet i så fall.

– Vi har undersökt länge, och håller fortfarande på med ett spår som har vädrats i ett 20-tal år, men vi har gett upp hoppet. Vi försöker göra en kopia i stället, som ska vara så lik som möjligt, berättar Hans-Åke Munther.

Idén kom efter diskussionen som uppstod kring utsmyckningen på Bergsprängartorget i Hofors för ett år sedan. Genom att samla pengar i facebookgruppen för "Blinken" har engagerade personer kunnat delfinansiera vad det kommer att kosta att uppföra en ny modell.

– 460 kronor kostade den då, men nu är prislappen annorlunda. Jag vill inte säga siffrorna, för tror att det kommer bli långt mycket större än indikationerna visat när allt ska beaktas.

Rondellen där "Blinken" tidigare stod kommer troligen att påverkas i omgörningen av E16 och därför har Hans-Åke Munther skyndat på med förslaget för att vägfyren ska kunna inkluderas i det arbetet.

– Nu måste det här gå den formella vägen. Politikerna ska säga sitt, säger han och är samtidigt lite stolt över arbetet de har lagt ner hittills.

– Vi har visat en vilja att göra något själva, att inte bara klaga på byn.

Kan du beskriva "Blinken"?

– Det är en Agafyr och den har gastub inuti sig som försörjer lampan. Den vinner inget skönhetspris, men den gör att platsen fortsätter kallas blinken.

– Det viktigaste med att få tillbaka den är inte av nostalgiska skäl. "Blinken" är ett begrepp på orten, som även barn känner igen, fast de aldrig har sett den. Om några generationer kanske de inte kommer att göra det, säger Hans-Åke Munther.

Kan inte den blinkande lampan bli en distraktion för trafikanterna?

– Nej, det tror jag inte. Den är så svag, i relation till de ljus som används nu. Skulle det vara så får vi ställa in oss efter vad Trafikverket har för krav.

LÄS MER:

Utsmyckningen på Bergsprängartorget sågas

Anonymt konstverk välkomnar till Hofors

Rondellhundkupp i Hofors

Annons