Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boskola ska ge bra grannsämja

När någon slarvat med städningen i tvättstugan åker arga lappen upp och så är konflikten i full gång. Nu erbjuds Sandvikenhus hyresgäster boskola för att bli goda grannar.
– Alla vill ha grannsämja. Det är den positiva drivkraften vi utgår från, säger bostadskonsulenten Mats Johansson.

Sandvikenhus satsning på en boskola visade sig vara mycket efterfrågad. När företaget tillsammans med ABF och Hyresgästföreningen på torsdagen höll de första två studiecirklarna var fler än hälften av de 46 lägenheterna i premiärhuset på Svarvargatan representerade.

– En bra idé. På bostadsmöten är det bara de gamla vanliga som kommer, sade Stig Andersson.

Frågor som premiärdeltagarna själva spontant ville ta upp handlade om nedskräpning, oväsen och hög musik.

– Ju mer information, desto bättre, ansåg Mats Eriksson.

Ambitionen är att samtliga hyresgäster inom Sandvikenhus ska erbjudas att gå boskola i form av en studiecirkel uppdelad på fyra tillfällen. Tycker deltagarna att det är kul att träffas och prata om livet och människorna i hyreshuset kan det bli en naturlig fortsättning med exempelvis gemensam matlagning.

– Det går att utveckla hur mycket som helst, säger Mats Johansson.

Som erfaren problemlösare är hans erfarenhet att konflikterna ofta grundar sig i att de som lever tillsammans i hyreshus tillhör olika generationer och har olika nivåer för vad som är acceptabelt när det gäller exempelvis spring i trappuppgången.

– Det som är okej för en person är inte OK för grannen. Då gäller det att försöka hitta en balans som alla kan ställa upp på.

Brandsäkerhet och renhållning är exempel på frågor som tas upp på cirklarna. Mycket går ut på att förebygga problem och konflikter innan de uppstår.

– Är man nyinflyttad från Somalia är det inte så lätt att veta hur man beter sig när man sopsorterar, säger gästföreläsaren Lena Öman, miljöpedagog från Gästike Återvinnare.

Mats Jonsson