Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosse, Leia och Morris får dra tunga lass i Finland

Deras gemensamma vikt är drygt 30 kilo – och tillsammans kan de dra nästan 2 ton efter sig. I dag ska de tre muskelknippena Bosse, Leia och Morris tävla i EM i weight pull för hundar.

– Man ser på honom när han inte vill dra, då står han bara där och blinkar, säger Bosses matte Sonja Engberg.

I går kväll åkte staffemixen Leia och de två kinesiska nakenhundarna Bosse och Morris Finlandsfärja för första gången.

I dag ska de nämligen tävla i EM i weight pull i finska Vanda.

Sporten går ut på att hundarna drar en vagn efter sig i fem meter. Vinnaren är inte den som når först över mållinjen utan den som drar det tyngsta lasset i förhållande till sin kroppsvikt. Drygt 17 kilo tunga Leia har som mest dragit 1200 kilo, knappt 9 kilo tunga Morris 430 kilo och med sin knappt 5 kilo tunga kropp har Bosse mäktat med att släpa 340 kilo alla de fem metrarna.

– Jag förstår inte hur han klarar det men på nåt sätt går det, säger Bosses matte Sonja Engberg.

Weight pull-tävlingarna övervakas av veterinärer och alla hundar har specialanpassade selar som de drar sina vagnar i. Det enda matte och husse får göra är att locka på dem på andra sidan mållinjen. Börjar de inte dra inom en minut är loppet kört.

– En hund som inte vill dra vagnen drar inte heller, säger Morris matte Sofia Engberg.

Det var hon som startade upp den lokala avdelningen av weight pull-föreningen SWBA i Gävle.

Mamma Sonja Engberg anslöt snart och det föll sig så att Sonjas hund Bosse till en början var mer framgångsrik än Sofias Morris. Bosse har tre raka EM-segrar bakom sig och hade vunnit tre raka SM-titlar innan han i somras fick se sig besegrad av Morris.

– Jag blir glad om vi vinner EM, men jag blir ännu gladare om Sofia och Morris vinner, de har kämpat så länge, säger Sonja Engberg.

Leia har bara haft åldern inne för att tävla i ett halvår (hunden måste vara minst 18 månader gammal), men slutade ändå tvåa i sin tredje tävling som var SM.

– Och då sticker jag ut hakan och säger att det var i den tuffaste klassen, säger den stolte hussen Roger Dalblad.

De flesta hundarna inom weight pull är nämligen fortfarande olika typer av det som brukar kallas för kamphundar eller muskelhundar.

Bosse och Morris hör dock inte till den kategorin. De är båda favoriter i sin klass.

Och Sonja Engberg har sina förhoppningar klara inför Bosses EM-start.

– Jag är nöjd om han gör ett drag. Man ser på honom när han inte vill dra, då står han bara där och blinkar, säger hon.

– Men vi tar inte det här på så blodigt allvar.