Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens bostadsrätter upplever kraftig nedgång – mäklarna manar till lugn

För några månader sedan låg Sandviken i topp vad gäller svenska bostadspriser. Detta toppades med en husförsäljning som innebar kommunrekord. Men just nu verkar läget ha vänt på Sandvikens bostadsmarknad och värdet på bostadsrätter rasar.

Annons

Sandviken

Det var bara någon dag sedan Arbetarbladet rapporterade om den dyraste husförsäljningen i Sandvikens kommuns historia. Trots det verkar rekordförsäljningen inte vara ett tecken på att den lokala bostadsmarknaden mår fullt lika bra.

Sandviken var i perioden mars-maj, med minus åtta procent i boprisfall, den fjärde sämst presterande kommunen vad gäller bostadsrätter, skriver Affärsvärlden. Endast Boden, Upplands-Bro och Falkenberg fick sämre placeringar i Boprismätningen.

LÄS ÄVEN: Här är dyraste husförsäljningen i Sandvikens historia – "Klart man blir glad"

Detta är däremot inget att oroa sig över, menar mäklarna.

Gustav Björkman, kontorschef på Fastighetsbyrån i Sandviken, säger att boprisfallet som redovisats inte är helt att lita på, eftersom mätningarna är osäkra.

LÄS OCKSÅ: Bostadsrätter i Sandviken rasar i pris

– Det slår väldigt mycket de sista tre månaderna beroende på i vilka föreningar det sålts och om det är höga kvadratmeterspriser i de här föreningarna och lägre i andra föreningar. Man måste mäta en längre period för att få rätt bedömning, säger han.

Han förklarar att en mätning under en helårsperiod skulle visa att det går bra för bostadsmarknaden i Sandviken. Och, han tror sig även veta varför.

– Sandviken är en väldigt bra kommun att växa upp i. Sen erbjuder kommunen ett bra idrottsliv och kulturliv. Sen har vi ju det här med Storsjön; vi har Kungsberget; Högbo med längdskidor. Vi har ju en friluftskommun på det sättet.

Gustav Björkman tror att Sandviken kommer fortsätta på det inslagna spåret.

Han ser heller inte att amorteringskravet kommer påverka priset på områdets bostadsrätter. Varken nu eller i framtiden.

LÄS OCKSÅ: Nu startar bygget av Söders nya bostadskvarter

Per Löhman, mäklare på Länsförsäkringar i Gävle, håller med och säger att detsamma gäller för Gävle.

– Nej, amorteringskravet har ingen påverkan på vår marknad. Jag skulle kunna tänka mig att den har det på Stockholms; när man kommer upp i sådana priserna blir det väldigt kännbart.

Han menar att alla kan vara lugna i Gävleborgsområdet eftersom amorteringskravet generellt bara drabbar storsstäder och deras prisnivåer.

Men, samtidigt som mäklarna manar till lugn bland alla potentiella bostadsrättsäljare eller bostadsrättsköpare, höjer Per Löhman försiktigt ett varningens finger. Även om det inte är någon fara just nu, kan ett fortsatt boprisfall i Sandviken vara ett tecken på något helt annat.

– Jag kan tänka mig att saker som påverkar mycket i Sandviken är hur framtidsutsikterna för Sandvik AB ser ut, säger han.

LÄS ÄVEN: Så blir de nya bostäderna i Sandviken

Mer läsning

Annons