Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Lovisa och Jimmy gifte sig på stallets vind – nu har bröllopslokalen blivit kafé och gårdsbutik

När Lovisa och Jimmy skulle gifta sig ville de ha bröllopsfesten hemma på gården i Sandviken. Loftet ovanpå stallet förvandlade de till en mysig festlokal.
Efter bröllopet startade Lovisa gårdsbutik och kafé på loftet.

Annons

TV: Kika in på vinden. Visst har de gjort det mysigt?

Trappan upp till loftet är ganska brant, men väl där uppe hamnar du i ett ombonat och hemtrevligt kafé, inramat av röda tyger och varmt upplyst med ljusslingor och gamla lampskärmar med fransar. Golvet täcks av vackert slitna trasmattor och taket är smyckat med björkar. Lite längre in finns butiken som säljer inredningsdetaljer.

– De flesta som kommer hit förväntar sig inte att det ska se ut så här, säger Lovisa Svenn.

Kafédelen på loftet är inredd med udda möbler och charmiga lampor. På den lilla scenen står två gungstolar.

I stallet på vinden hittar man Fröken Svenns kafé och gårdsbutik.

Loftet gjorde Lovisa Svenn och Jimmy Jonasson i ordning för två år sedan när de skulle ställa till med bröllopsfest på gården. De flyttade hit 2012 efter att ha bott flera år i Stockholm. Men när barnen kom kändes landet som ett bättre alternativ. Jimmy har sina rötter i Sandviken och Lovisa kommer från Gagnef.

– Vi funderade på om det fanns ett sätt att kunna bjuda in alla men ändå få till en billig bröllopsfest, säger Lovisa Svenn.

Fröken Svenn, Lovisa Svenn, är numera fru men gårdsbutiken får behålla sin fröken-titel.

Det stora loftet ovanpå stallet blev en passande lösning. Loftet var helt oinrett men de letade fram prylar och möbler på gården och på loppisar som de kunde använda för att skapa en festlig inredning. Vänliga släktingar och vänner bidrog också.

– Loftet är på 110 kvadratmeter, stort som ett helt hus och inte helt lätt att inreda utan att det kostar en massa pengar. Vi tog det vi hade helt enkelt, säger Lovisa.

Udda stolar och bord, och en lång kyrkbänk från Kungsgården samsas fint på loftet.

– Det blev en salig blandning av återbruk. Väggarna klädde vi i spillvirke som vi annars skulle ha åkt till tippen med.

Vackert slitna trasmattor täcker golvet på loftet.

Utanför Valbo snubblade de över en loppis som sålde gamla lager av oanvända tyger. De hittade en stor rulle med rött tyg.

– Jag frågade om vi kunde få köpa hela rullen. Försäljaren såg förvånad ut: "Hela rullen?" Vi fick den för 200 kronor. Vi kunde klä in väggarna med tyget. Det var inget som vi hade planerat, men det blev riktigt bra.

Lovisa kallar sig själv för skattletare. Hon är en flitig loppisbesökare och har ständigt span på Blocket och Tradera. Om det dyker upp några Emmafåtöljer och lampor med fransar får hon pushnotiser om det i mobilen.

– Grejen med gamla saker är att det är så fint när de bär på en historia. När jag köper något frågar jag ofta om det finns en historia bakom. Det är speciellt.

Bröllopsfesten blev riktigt lyckad med ett 50-tal gäster och spelmän som spelade på den lilla scenen som Jimmy hade byggt.

Efter bröllopet flyttade Lovisa in sin inredningsbutik Fröken Svenn på loftet som hon tidigare drivit som webbutik. Det blev snabbt en omtyckt gårdsbutik.

Gårdsbutiken i Sandviken

Fröken Svenn startade Lovisa 2010 när hon var föräldraledig med första sonen, Alfons. Hon sydde barnkläder och sålde. När familjen flyttade från den lilla lägenheten i Stockholm till den stora gården vid Storsjön i Sandviken, började Lovisa även köpa in och sälja inredningsdetaljer via sin hemsida.

– När de kom hit för att titta på sakerna ville de även fika och jag hade ofta kaffekannan på. Folk gillar att fika.

Lovisa Svenn serverar enbart lokalproducerat fika på sitt kafé. Ofta köper hon bullar från Berglunds bageri i Kungsgården.

Även över disken har Lovisa Svenn hängt upp lampor med fransar.

Rostig men stilig fikaskylt.

På kaféet kan kunderna välja bland söta och lövtunna kaffekoppar.

Då fixade Jimmy och Lovisa en kafédel på loftet. De byggde en disk och bakom den ett litet kök. Lovisa hittade en antik och extremt tung men fungerande kassaapparat på loppis.

De ordnade julmys på loftet med granar, julmusik, fika och försäljning. Många människor kom och sedan har det bara rullat på.

– Jag har aldrig marknadsfört mitt företag. Folk hittar hit ändå.

Just nu pågår även en utställning på loftet av den lokala konstnären Katarina Kvist.

– Vi känner varandra. Jag fick möjligheten att ställa ut några av hennes vackra målningar under Gästrike konst. Och vi har fortsatt med utställningen.

Fröken Svenn, gårdsbutik i Sandviken

Lovisa och Jimmy har alltid nya projekt på gång. I år har de byggt en uteplats på övervåningen med utsikt över hästhagarna och Storsjön. De är båda kreativa. Lovisa är en mästerpysslare med många idéer och Jimmy, som är elektriker, gillar att bygga och bygga om. Vid baren/disken har han bland annat gjort en snygg pall av en gammal traktorsits och några bitar stål från ett staket.

Pallen har Jimmy byggt själv av en gammal traktorsits.

– Vi gillar att skapa saker av ingenting. Vi triggar varandra. Men det är roligt att vi drar åt samma håll, säger Lovisa.

– Loftets innertaket är nästa grej som vi ska ta tag i.

Den nybyggda terrassen har ett litet växthus, grill, utsikt och många sittplatser. Grillen har Jimmy byggt av en tunna.

Lovisa Svenn

Ålder: 37 år.

Gör: Kommunikatör åt LRF i Gävleborg och Dalarna.

Familj: Gift med Jimmy Jonasson, 40 år, barnen Alfons, 7 år, och Emil, 4 år.

Bor: På en gård vid Storsjön i Sandviken.

Intressen: Musik, rita och silversmide.

Vill du veta när Fröken Svenn håller öppet i sommar kan du gå in på hemsidan www.frksvenn.se eller instagramkontot frokensvenn.

Jimmy Jonasson och Lovisa Svenn är båda kreativa och gillar att skapa användbara prylar av nästan ingenting.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!