Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Prylspaning: Fem inredningsdetaljer som gör dig till miljövän

Att tänka på miljön när du inreder din bostad handlar inte bara om materialval och tillverkning. Här får du tips på fem prylar som kan bidra till en mer miljövänlig livsstil.

Annons

1. Den lilla soptunnan på toaletten

Ikeas pedalhink Snäpp finns i två storlekar och kostar 79 respektive 129 kronor.

Varje år spolas det ner massor av tops, hår, snus och tamponger på toaletten. Det får sedan rensas ut på reningsverket, torkas och köras till förbränning. Bara i Örebro handlar det om fyra ton i veckan. Så släng sopor i soporna direkt i stället!

Grundförutsättningen är förstås att det finns en lättillgänglig soptunna, speciellt i badrummet. Av någon anledning har inte alla det. Om inte annat, tänk på gäster som förmodligen inte uppskattar att behöva smyga ut med ett använt mensskydd.

► Läs också: Fem bra uppfinningar som ofta används fel

2. Vattenkaraffen i kylskåpet

På loppis går det att leta efter de här praktiska klassikerna, en serie tillbringare i Gullaskrufs lindblomsgröna färg. Dessa ritades av brukets egen ägare, ingenjören William Stenberg 1937.

Gillar du att dricka kallt vatten, men måste spola länge i kranen för att det inte ska vara lite halvljummet? Ta för vana att hälla upp en kanna att ställa i kylen. Och glöm inte att vårt svenska kranvatten ofta är fantastiskt gott, väl jämförbart med dyrt flaskvatten.

På loppis finns många fina retrokannor med lock, som de på bilden ovan. För ett urval av modernare slag, klicka här.

Hon vet hur du får en livskraftig ekologisk sommarträdgård – här är de bästa tipsen

3. Uttag med strömbrytare

29:90 kostar denna lilla nätta strömbrytare hos Clas Ohlson.

Orka dra ur mobilladdaren varje gång du inte använder laddar mobilen, och i grenuttaget med strömbrytare sitter ju även lampsladden ... Känns problemet igen? Det finns nätta små uttag som gör det enkelt att stänga av strömmen till en enstaka elpryl också. Och så sparar du in att laddaren står och tjuvdrar el i onödan.

Söker du ha lite snyggare grenuttag med strömbrytare finns Creative Cables, som dels har den fiffiga lösningen att uttagen sitter snett, och dels har textilsladdar i flera olika färger att välja bland.

4. Vädringsstället

Sara Szyber designade hängaren Unicorn 1992, som hon gör i egen produktion och kostar 269 kronor hos Designonline.

Att tvätta sina kläder onödigt ofta sliter både på miljön och kläderna. Att hänga ut dem på vädring är ett enkelt sätt att fräscha upp dem och skjuta upp maskintvätten. Till balkongen finns förstås den enkla, klassiska uppfällbara versionen, som denna på Biltema för 35 kronor.

Den designintresserade kanske hellre väljer hängaren Unicorn, som är ritad och producerad av svenska designern Sara Szyber. Den har tillverkats i flera färger, men finns i svart och vitt hos Designonline.

Har du ingen balkong? Vädraren fär en sorts ventilerad klädförvaring som kan hängas ut direkt från fönstret, och fästs i elementet eller fönsterlåset. Vädraren är uppfunnen av Jennie Bergström, som ville kunna fortsätta med sin vana att vädra kläder och täcken när hon flyttat från Dalarna till en lägenhet i Stockholm. Nu säljer hon den för 395 kronor inklusiva porto.

5. Solcellsbelysning

Varför inte en sladdlös bordslampa i trädgården. Solvinden kostar 249 kronor på Ikea.

Med en mysig solcellsbelysning i trädgården slipper du använda både batterier eller ström från elnätet. Än ger solcellsdrivna lampor mest mysljus, men det kan ju också behövas när kvällarna blir mörkare.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!