Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boulognerbadet kan ha blivit för populärt – osäkert om familjebadet får plats

Boulognerbadet har blivit en succé. Men det kan ha blivit för populärt. Det är osäkert om det planerade familjebadet kan byggas – det får kanske inte plats.

Annons

Badet i Boulognern var uppenbarligen efterlängtat. Sedan det invigdes för ett år sedan har det blivit oerhört populärt bland Gävleborna.

Det märks inte minst varma dagar då det snabbt blir mycket folk som samlas på bryggorna och gräsmattorna.

– Vi är jätteglada att det blivit så uppskattat. Det är inte bara bad utan en mötesplats, inte minst för ungdomar men även många andra, säger Elisabet Jonsson, kommunens samhällsbyggnadschef.

En av dem som uppskattar badet kanske allra mest är Björn Zander. Han har inte kunnat bada alls sedan han för sju år sedan fick en stroke. Men nu kan han ta sig ned i vattnet tack vare rampen som gör att man kan rulla ned med rullstol.

– Det är helt suveränt! Det är det bästa som har hänt, säger Björn.

LÄS OCKSÅ: Premiärbad i Boulognerskogen

Handikappanpassningen gör att Björn Zander åter kan bada efter sju års uppehåll.

Han kommer hit nästan varje dag när det är fint väder. Men helst på förmiddagarna innan den stora rusningen.

– Då är det lättast för mig att komma i. Sedan blir det så mycket folk och trångt på rampen, konstaterar han.

Trots att badet i Boulognern i första hand är ett ungdomsbad och inte anpassat för barn är det en hel del barn som badar här. Tvååriga Siri Pouzar går upp och ned för rampen flankerad av pappa Alexander och farfar Wolfgang. Hon går i tills hon nästan inte längre bottnar innan hon vänder sig om och går upp igen.

– Vi åkte hit idag för att vi var utan bil, men blir det en riktig strand skulle vi säkert komma hit oftare, säger Alexander Pouzar.

Siri Pouzar – här tillsammans med pappa Alexander och farfar Wolfgang – håller sig mest på rampen när hon badar. Utanför är det strömt och djupt.

Och det är fler som längtar efter det barnvänliga familjebad med sandstrand som man planerat att bygga här i nästa etapp. Men nu är det osäkert när eller ens om det blir av.

Pengarna har tagit slut.

– Vi har gjort ett jättefint bad men det har kostat mer än vad vi hade tänkt. Nu har vi i samråd med politkerna beslutat att göra halt, säger samhällsbyggnadschefen Elisabet Jonsson.

De rödgröna ville att man skulle börja bygga ett familjebad redan nästa år – men de styrande allianspartierna har tills vidare skjutit upp investeringen eftersom de menar att pengarna behövs till annat.

LÄS OCKSÅ: Bad i Boulogner blir fem miljoner dyrare

Men det är inte bara ekonomin som gör att man avvaktar. Enligt Elisabet Jonsson på samhällsbyggnadsavdelningen vet man ännu inte säkert om platsen verkligen lämpar sig för ett bad för mindre barn.

– Det ställer högre krav på säkerhet och hur löser man det när det är strömmande vatten, kommer det kanske att behövas badvakter? Det är saker vi behöver fundera mer på.

Att badet visat sig bli väldigt populärt kan också ställa till med problem. En knäckfråga är hur många badgäster Boulognern klarar av.

– Frågan är om ytan räcker till. Finns det tillräckligt mycket plats för även ett familjebad och kommer det att öka kraven på tillgängligheten med bil, säger Elisabet Jonsson.

Kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M) säger dock att det behövs ett centralt beläget bad även för barnfamiljer – och hon tror att det ska få plats. Men när det kan bli av är osäkert.

– Så snart vi hinner och mäktar med, säger hon.

Badsugna barnfamiljer gör dock bäst att rusta sig med tålamod. Beslutet kan dröja och även efter att politikerna gett klartecken beräknas det ta ytterligare minst två år innan badet kan stå klart.

KARTA: Här är sommarens alla badplatser i Gästrikland och Norduppland

Även hundar vill bada. Lite vid sidan om badet tar sig Kingston ett dopp i Gavleån. Husse Jesper Thejls nöjer sig dock med att stå i vattnet.

Annons