Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra förutsättningar för en riktigt god krog-jul

Det var länge sen julen innebar ändlösa släktmiddagar.

Numera är julen en av årets mesta kroghelger.

Snart sagt alla krogar har mer eller mindre öppet i julhelgen, inte minst för att bereda plats för hemvändarna, alla dessa utflyttade som firar julen hemma hos föräldrarna men som samtidigt vill passa på att träffa gamla kompisar, just de där kompisarna man bara träffar en gång om året. På julen.

Både Goya och Engeltofta vill vara hemvändarstället nummer ett på annandagen som är den klassiska hemvändarna-går-ut-kvällen. Goya utlovar ”julmysigt party med mycket mycket kärlek” och på Engeltofta hopaas man att 30-plussarna ska hänga samma kväll.

Men julkrogeriet börjar egentligen redan på självaste julafton.

Klubb Kobra, med trojkan David Lehnberg, Jimmy Jönsson och Marie Björk bakom skivspelarna, bjuder in till den riktiga julaftonen på Old Saints. Det hela börjar ”när julmaten är slut, alla julklapparna öppnade och mormor har somnat framför tv:n” och kostar inte en spänn i inträde.

På Goya firar tomten jul på just julafton, sägs det. Eller i alla fall har ett gäng sponsorer bidraget med klappar, för den som är missnöjd med vad som låg under granen hemmavid.

Och på O’Learys blir det ”tomtestriptease” både på julafton och juldagen. De hämtar upp sig och iställer till med traditionsenligt juljam på annadagen. Musiker, både lokala och tillresta, jammar loss med musik i den hårdare skolan, i massa olika konstellationer.

Jo, julhelgen innebär en hel del livemusik.

På Heartbreak spelar inte Eldkvarn, så som brukkligt varit de senaste hundra åren ungefär. Däremot kommer Per Persson och hans pack på annandagen. På Blue moon bar blir det partybandet Midnight express på juldagen och Å-krogen, som ställt till med klubben Rånock hela hösten, gör en julspecial och bjuder in till tre kvällar med livemusik: Special edition som spelar klassika rockcovers på juldagen, Captain Bluebeard spelar sin blues på annandagen och på lördagen blir det först punkrock med Rascar Capac och sen tar Captain Bluebeard vid igen.

Hiphopren firar jul på Hangloose på annandagen. Organismen 12t, veteranrapparen Houman Sebghati oct Dj Al Azif uppträder under kvällen, streetwearbutiken Poppa Large visar kläder och det bjuds dessutom på en tidsresa genom hiphopens musikvideohistoria genom projektioner.

I Sandviken kan hemvändarna festa på Lobby som öppnar hela huset och ställer dj:n Alex Moreno bakom skivspelaren på juldagen. Kharma lounge drar igång redan på julafton och kör sen både dj och trubadur på juldagen.

Alla förutsättningar för en riktigt god krog-jul finns alltså.