Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra gästrikefart i Hälsingerallyt

Förstaplatser i förbundsmästerskapet och dubbelseger i Grupp E-cupen. Gästrikeförarna hade en bra dag på jobbet i Hälsingerallyt.

Annons

Årets första deltävling i nedre norras FM – samt i den riksomfattande grupp E-cupen – omfattade dryga tio mils körning i skogarna mellan Hudiksvall och Bergsjö. En rejäl genomkörare med andra ord.

I tvåhjulsdrivna klassen ställde VM-åkaren Patrik Flodin från Ilsbo upp i en lånad Opel Manta för att om möjligt ge regerande förbundsmästaren – samt bronsmedaljören i SM ifjol – Tobias Söderqvist, Årsunda, en kamp om segerpokalen.

Men en Tobias i bra form är näst intill oslagbar på vinterväglag. Tillsammans med brodern Joakim i kartläsarstolen knep han en överlägsen seger. Flodin tvingades tråkigt nog bryta med trasig kylarslang redan i det inledande skedet.

Marginalen blev till slut hela två minuter och 19 sekunder tillgodo på andraplacerade Mattias Hägg, tävlande för arrangörsklubben SMK Hälsinge.

– Det har fungerat som vi ville. Inga problem att tala om idag, sammanfattade bröderna Söderqvist efteråt.

Fjärde plats bland A-förarna gick till Sandvikens Håkan Björkman, trots stora problem när en av de främre stötdämparna pajade.

Till de brutnas skara hörde Stefan Åhlund, Järbo, med trasigt grenrör, samt Kim Nilsson, Skutskär, som gav upp på den andra sträckan när motorn inte fungerade som den skulle.

Anton Alkberg från Ockelbo – numera tävlande för Sandviken – debuterade som B-förare och i nyinköpt Ford Fiesta. Facit blev en andraplats efter hemmaåkaren Stefan Hedström.

Även Evelina Olofsson hade bråttom. Hoforstjejen knep segern i C-klassen och slutade tillika 17:e i det totala sammandraget av 75 startande.

I fyrhjulsdrivna klassen tampades Markus Hällbo, Säter, med hemmaåkaren Niklas Hägg. Vid målgång skilde ynka 1,7 sekunder i Hällbos favör – efter en timmes åktid...

Kanske var det ändå Magnus Olsson som imponerade mest i Hälsingerallyt. Järbokillen vann Volvo Original med tre minuter och 39 sekunder tillgodo på Marcus Johansson, Fredriksberg. Att dessutom bli åtta totalt i tävlingen i den motorsvaga bilen är i sanning en prestation.

Trea bland originalarna slutade Skutskärs Martin Lindberg.

Hälsingerallyt inledde även den nio deltävlingar långa riksomfattande Grupp E-cupen. 26 ekipage hade hörsammat kallelsen, där två Skutskärsförare kom att dominera.

Mattias Engvall, med codriver Tim Joons, var tre sekunder snabbare än Martin Eliasson/Joakim Renberg på den 1,6 mil långa sträcka 1.

Efter att ha vunnit SS 2 (hela 3,5 mil lång) kunde Eliasson därefter gå till halvtidsvila med 13 sekunders marginal.

Men Engvall gav sig inte. Istället körde han 16 sekunder snabbare än Martin Eliasson på den tredje sträckan och därmed skilde två ynka sekunder inför avgörandet.

Det blev till slut Mattias Engvall som skulle ta hem spelet. 20-åringen från Mårtsbo vann med 17 sekunder.

– Jättekul. Nybyggd bil som har fungerat kanon, liksom körningen, sammanfattade han efter målgång.

Fyra bland C-förarna – och elva i sammandraget – slutade Erik Brodin, Skutskär. Johan Engberg, Gävle, samt Thomas Åsberg, följde närmast efter i listan.