Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra Socialdemokraterna!

Utbildning är nyckeln till en bättre framtid och en plats på arbetsmarknaden. Därför meddelade Stefan Löfven under sitt sommartal under söndagen att Socialdemokraterna från och med 2018 vill lägga 1 miljard kronor per år på att göra gymnasieskolan obligatorisk. Ett mycket bra besked från Socialdemokraterna.

Att gymnasieutbildning inte varit obligatorisk tidigare är begripligt eftersom utbudet av okvalificerade arbeten på både 80- och 90-talet var större än vad det är i dag. Men den svenska arbetsmarknaden har förändrats och teknikutvecklingen har lett till att de okvalificerade arbetena blir allt färre.

Sverige är ett samhälle som varken kan eller ska konkurrera med låga löner. Vad vi ska konkurrera med är kompetens och kunskap. Det är ett faktum som kräver ett politiskt arbete för att lyfta in så många som möjligt i kunskapssamhället. Utbildning berikar den enskilde och samhället och ökar både individens och Sveriges konkurrenskraft. Utbildning skapar möjligheter att genom livet ändra yrkesinriktning, vilket kommer vara avgörande givet att vi i framtiden förväntas arbeta längre än vad vi gör i dag.

I dag ställs orimliga krav på Sveriges unga, genom ett utbildningssystem, konstruerat för att försvåra för människor att ändra yrkesinriktning senare i livet. En vilja att vara snickare vid 19, kan vid 30 vara en plåga på grund av en kropp som säger ifrån. Då ska det vara lättare att ändra inriktning på sitt yrkesliv.

I dag ger inte längre alla gymnasieutbildningar högskolebehörighet. Inte heller tar nuvarande skolpolitik hänsyn till den erfarenhet det är att vara ung, vilket manifesteras genom det nya betygssystemet. I stället för ett system som ser till den totala prestationen, ett system som gör den sämsta prestationen till den avgörande prestationen. Ett på många sätt verklighetsfrånvänt system, givet att det inte i någon annan del av samhället än i skolans värld, är din sämsta prestation som är enskilt avgörande för din framtid. Människor är felbara, vi går igenom saker i livet som påverkar vår prestationsförmåga i perioder, det är dock ett faktum som inte dagens betygssystem tar hänsyn till.

Stefan Löfvens och Socialdemokraternas fokus på skola och utbildning är nödvändigt och välbehövligt. Björklundskolan är ett monumentalt misslyckande och den borgerliga omstruktureringen har lett till att vi i dag har ett utbildningssystem illa anpassat för framtidens utmaningar.

Vill Sverige vara en konkurrenskraftig nation i ett informations- och kunskapssamhälle måste vårt utbildningssystem också vara anpassat för detta. Alla skolor måste vara bra skolor. Alla gymnasieutbildningar måste ge högskolebehörighet. Högskoleutbildning måste vara en möjlighet i alla delar av landet.

Ett utbildningssystem som ger alla människor lika möjlighet att utveckla sin potential och odla sin begåvning, är dessutom den enskilt kanske viktigaste faktorn för att minska klyftorna i vårt samhälle.

Att göra gymnasieskolan obligatorisk är egentligen en självklarhet.

Vad Socialdemokraterna visar när man ger Sverige ett löfte om detta, är att man är ett parti som förstår utbildningens värde och betydelse för både individen och Sverige. Nu återstår egentligen bara för Socialdemokraterna att avveckla skolan som marknad och se över det fria skolvalet.