Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bragdguldet till Jonas Jacobsson

Jonas Jacobsson, handikappidrottsstjärnan som tog tre guld i skytte i Paralympics, tilldelas Svenska Dagbladets bragdmedalj 2008.

Jacobsson blev därmed den första handikappidrottaren att få ta emot utmärkelsen.

Jonas Jacobsson tog guld tre guld vid Paralympics i Peking:
10 meter luftgevär, stående.50 meter frigevär 3x40 skott.50 meter frigevär, liggande.
Men det är långt ifrån de enda guldmedaljerna på hans meritlista. Triumferna i år innebär att den 43-årige Kolmårdenbon nu är uppe i 16 Paralympicsguld. Han har i och med årets guld också tagit guld i åtta Paralympics i följd.
Det är också det som Jacobsson själv är mest nöjd med efter mästerskapet i Kina.
– Det var därför jag åkte dit, för att fortsätta den raden. 28 år i obruten rad, det är lite svårslaget tror jag, sade Jacobsson till TT inför bragdguldsutdelningen.

I bragdjuryns motivering står bland annat: ”För bragdartad upphämtning till guld i Paralympics – en sann skyttekung”.
Jonas Jacobsson själv var glad och stolt:
– Det känns jätteskönt, fantastiskt, sade han när pristagaren offentliggjordes.
Utöver de tre gulden i Peking sköt Jacobsson vid två tillfällen under året också bättre än gällande världsrekord i klasser för icke handikappade. Men det internationella skytteförbundet särskiljer på handikappidrottarnas resultat. Rullstolen som handikappidrottarna sitter i anses ge stöd och godkänns inte i det stående skyttet.
– Det är så som man ser det inom det internationella förbundet, säger Jacobsson.
– Men det har gjorts en del tester som visat att det inte ger någon fördel av att sitta i rullstolen.

Omedelbart efter bragdguldsutnämningen gratulerades Jonas Jacobsson av statsminister Fredrik Reinfeldt, genom pressekreteraren Roberta Alenius via TT:
– Jonas Jacobssons skyttekarriär är verkligen makalös – 29 OS-medaljer! Hans insats i årets Paralympics är sportårets höjdpunkt. Grattis till bragdguldet, Jonas!
– Jag har redan burit guldslips till hans ära på regeringens OS- och Paralympicsfest, men det är roligt att kunna gratulera honom ännu en gång.

Den vändning som det hänvisades till i motiveringen genomförde Jacobsson när han vann sitt andra av de tre gulden i Peking. Då tog han in ett underläge på nio poäng när han säkrade segern.
– Den var den värsta vändning jag gjort, säger Jacobsson.
Skyttestjärnan sätter bragdguldsutnämningen i ett större sammanhang än honom själv:
– Jag hoppas och känner att det här är ett erkännande av oss som idrottsmän. Det känns jätteskönt.
Den före detta handikappsimmaren David Lega, som ingår i SvD:s bragdguldsjury, säger att diskussionerna i år var tämligen snabbt avklarade:
– Han är en väldigt värdig vinnare. En fantastisk representant för handikappidrottare och för svensk idrott, säger Lega.
– Att han hämtade upp nio poäng, det ska egentligen inte kunna ske.