Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brakförlust för fastighetsbolaget Allokton

Fastighetsbolaget Allokton med fastigheter i bland annat Gävle och Sandviken redovisar en förlust efter finansnetto på 317 miljoner kronor under årets tredje kvartal.

Det kan jämföras med en vinst på 3 miljoner kronor under tredje kvartalet i fjol.

Den kraftiga resultatförsämringen beror främst på att bolaget har skrivit ned värdet på sina fastigheter med 199 miljoner kronor.

Höga räntekostnader sänker också resultatet.

Alloktons fastighetsbestånd värderas till 4,2 miljarder kronor. Skulderna uppgår till drygt 4 miljarder kronor.

Alltokton har sedan i somras haft akuta ekonomiska problem. I juni meddelades att dotterbolaget Alltokton Properties inte klarade sina räntebetalningar.

Tidigare i höst begärdes bolagets huvudägare, danska Centralplan, i konkurs.

I samma veva meddelades att Allokton fått fram 80 miljoner kronor genom att investerar tecknat sig för en nyemission och lovat skjuta till ytterligare pengar i ännu en nyemission samt att långivare omvandlar fordringar till aktiekapital.

Under hösten har fastigheter i Falun sålts. Allokton köpte 2004 bostadsområdena Smultronbacken och Knuten i Sandviken av Sandvikenhus och äger flera fastigheter i Gävle, däribland huset till Hyresgästföreningen håller till vid Slottstorget.

– Vi har inte haft så mycket med dem att göra. De sa upp alla inflytandeavtal med oss när de tog över, säger Bo Inge Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Sandviken, som konstaterar att hyresgästerna har olika åsikter om hur Allokton skött sig som hyresvärd. Anders Eklind