Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branäs fortsätter satsa på Kungsberget: Vill bygga stor husvagnscamping

Branäsgruppen vill utöka övernattningsmöjligheterna i Kungsberget ytterligare. Den här gången genom att öppna en ny husvagnscamping.

Sedan Branäsgruppen tog över Kungsberget har skidanläggningen expanderat i snabb takt. När årets säsong drar i gång andra helgen i december finns 1 200 bäddar i stugor och lägenheter.

LÄS OCKSÅ: Kungsberget slår rekord i gästnätter men nya backarna dröjer

Nu skissas på ytterligare satsningar för framtiden. Förutom att öppna upp ett nytt liftsystem och ytterligare nerfarter på södersidan av berget planeras även för en husvagnscamping.

– Det fanns en tidigare, men den försvann när det blev bostäder där. Eftersom efterfrågan är stor vill vi göra en ny campingplats för husvagnar, säger Jonas Lundblad, utvecklingschef vid Branäsgruppens anläggning i Kungsberget.

Kommunen har beslutat att ta fram en ny detaljplan för det aktuella området som ligger i anslutning till själva infarten till Kungsberget från väg 544.

LÄS OCKSÅ: Nya platschefen ska lyfta Kungsberget

Branäs ambition är att det ska finnas plats för 100 husvagnar och att campingplatsen ska vara öppen året om. Tidigast om ett drygt år kan den nya campingen stå klar.

– Arbetet med ansökningar är redan på gång eftersom vi ju vet att det tar lite tid, säger Jonas Lundblad.

Trots att kommunen nu beslutat att ta fram en plan för den aktuella jordbruksmarken som i dagsläget inte är detaljplanelagd finns skrivningar som kan sätta käppar i hjulet för campingplanerna.

I de översiktplaner och tilläggsplaner som finns för den aktuella marken står uttryckligen att åtgärder som kan innebära inskränkningar i jordbruksdriften inte bör tillåtas. Tillfällig markanvändning vintertid kan tillåtas för upp till 15 husvagnar.

– Det är den bakgrund som tjänstemännen har med sig när de nu påbörjar själva planarbetet. Hur beslutet kommer se ut vet vi inte än, det är en lång process kvar, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Carina Westerberg (S).

LÄS OCKSÅ: Ny Kungsbergetsatsning lagd på is

Marken för den tilltänkta campingen utgörs av två tomter, en som ägs av Branäs-gruppen och en som de har tänkt arrendera av en privatperson.