Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brände sig för livet – fick 1 800 kronor

20-åriga Miriam Andersson brännskadades svårt när funktionärsvästen hon bar på en bilsporttävling i Kungsberget fattade eld.

Hon är märkt för livet och från arrangörsföreningens försäkring har hon fått totalt 1 800 kronor för vissa kostnader i samband med olyckan.

– Jag drömmer fortfarande mardrömmar om att jag brinner som en fackla, säger hon.

Det var vid 10-tiden på morgonen 20 augusti förra året som Miriams liv förändrades. Hon var i Kungsberget för att arbeta som funktionär på SM i backtävling tillsammans med sin farfar och sambo.

– Vi var hungriga så jag bad farfar att tända sprit-köket och då hände något. Jag tror att jag blundade och det sista jag kommer ihåg är att ett eldklot kommer mot mig när jag öppnade ögonen, säger Miriam.

Spritköket som familjen hade med sig exploderade och Miriam, som var klädd i en gul funktionärsväst, hann inte ducka för elden och västen flammade omedelbart upp.

– Jag kommer inte ihåg så mycket. Min sambo har berättat att jag sprang runt i cirklar och såg ut som en brinnande fackla. Det känns som att jag brann i en evighet, men det var nog högst en minut, säger Miriam.

Hennes sambo Fredrik försökte släcka elden med en jacka flera gånger, men han har berättat att Miriam skrek att hon inte fick någon luft och därför slet bort jackan.

Sambon och Miriams farfar lyckades på tredje försöket lyfta ut Miriam i det höga våta gräset och då slocknade till slut elden.

Miriam fördes i ilfart till intensivvårdavdelningen på Gävle sjukhus med tredjegradens brännskador i ansiktet och på händerna.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte: ”kommer jag någonsin bli fin igen?”. Och så luktade såren väldigt illa, säger hon.

Nu har ett år gått och de utvändiga såren är borta men på högra sidan av halsen och hakan har hon ett rött ärr som vittnar om olyckan och dessutom är en del av örsnibben bortfrätt. Hon åker fortfarande till Uppsala för behandlingar av ärrbildningarna i ansiktet.

Genom grundförsäkringen, som alla föreningar anslutna till Svenska Bilsportförbundet (SBF) har, har Miriam ersatts med 1 800 kronor totalt. Försäkringen har täckt ett frisörbesök, en resa till Uppsala samt några mediciner.

– Men ersättning för sveda och värk och ärret i ansiktet hade jag ingen rätt till enligt försäkringsbolaget, säger Miriam.

– Pengarna är inte det viktiga men jag tycker att det är väldigt konstigt att jag inte får mer än 1 800 kronor trots att jag har stora ärr kvar. Jag är ju ung och märkt för livet.

Miriam är så här i efterhand väldigt besviken på arrangörsföreningen Järbo Motorklubb, som sedan olyckan bara hört av sig en gång.

– Det var precis efter olyckan. Sedan har det varit knäpptyst. Borde de inte vilja veta hur det är med mig?

Miriam är dessutom kritisk till den funktionärsväst föreningen höll med under tävlingen.

– Det är bara funktionärsvästen som har brunnit. De borde inte använda västar som brinner så lätt, utan hålla sig till brandsäkra västar, säger hon.

– Pengarna är inte det viktiga, utan att något sådant här aldrig händer igen är det viktiga för mig. Och att västarna försvinner.