Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmännen tänder på hembakade pepparkakor

I dag är det Pepparkakans dag. Vissa bakar sina granar och gummor efter ett hemligt recept. Andra köper hellre färdiga kakor på burk.

Nu till jul finns det mängder av olika pepparkakor i handeln, men vilken sort är egentligen godast? Arbetarbladet lät sex redan snälla brandmän vid Gästrike Räddningstjänst testa några av de vanligaste sorterna.

– Gud vad svårt!
– Det här ser tilltalande ut!


Utropen är många när Arbetarbladet dukar upp åtta olika sorters pepparkakor för provning i brandstationens lunchrum. Här fikas det oftast äppelkaka och det på fredagar berättar brandmännen och tar för sig av hjärtan, blommor, grisar och gubbar.
– Det är svårare än man tror. Ju fler man smakar desto svårare blir det, säger brandmannen Marie Rosén-Engström och får medhåll av kollegan Johan Kallin.


Själv brukar Marie Rosén-Engström baka lussebullar och vörtbröd snarare än pepparkakor. Johan Kallin brukar däremot baka med sin dotter.
– Vi kör med färdig deg, något annat har man inte tid med, säger han mellan tuggorna.
P-O Serenius sitter tyst under provningen. Egentligen är det ingen kaka som biter på honom, han har redan en favorit: sambons systers pepparkakor.
– Det är ett hemligt recept som inte ens min sambo får veta. Jag ska ta med hit och bjuda, godare finns inte, säger han.


Trots att det börjat snöa och att temperaturen ligger runt farliga nollstrecket får våra brandmän sitta kvar under hela provningen. Bilisterna håller sig på vägarna och adventsljusstakarna börjar inte bli riktigt farliga förrän framåt tredje advent.
– Vad heter det när det inte smakar någonting? frågar Jörgen Söderström och får ett snabbt svar från andra sida bordet.
– Smaklöst!


Provningen löper väl. Man luktar, tuggar och smackar för att smakerna riktigt ska komma fram. Någon riktigt illasmakande kaka kan de inte enas om. Ingen självklar vinnare kan heller utses, men som favorit håller de flesta Nyåkers pepparkaksfigurer eller Konditori Lidos pepparkakshjärta med mandel.